Aktivointi

Kysymyksiä ja keskustelua harrastuksista ja eurasierin koulutuksesta
Avatar
Petra&Milla
Viestit: 291
Liittynyt: 1.1.2006 15:18
Paikkakunta: Helsinki

Aktivointi

ViestiKirjoittaja Petra&Milla » 6.1.2006 20:07

Ajattelin kysyä vinkkejä aktivointiin kun käytän Millan aktivoinnissa pelkästään puuhapalloa (jota Milla rakastaa) ja Kongia, mutta Milla saa sieltä helposti herkut nuoltua, että onko teillä hyviä aktivointi vinkkejä? :lol:
Laumaan kuuluu:
Tuulisenrannan Suhina Sussu "Milla" s. 24.3.2004
Karhunpesän Lumi-Kukka "Ronja" s 4.1.2010

Jami
Viestit: 236
Liittynyt: 2.1.2006 21:52
Paikkakunta: Hml

ViestiKirjoittaja Jami » 6.1.2006 21:29

Itse ostin jouluksi sellaisen "puuhapatukan" ja se on todella kiva lelu. Sitä voi pitää leluna tai palkkiona. :lol:
Ainakin Uutena Vuotena se oli oikein suosiossa kun olimme isommalla porukalla mökillä ja siellä oli toinenkin koira. Sitä heiteltiin ties minne ja aina haettiin sieltä ja välillä oli sitten vetokisa kun siinä on molemmissa päissä lenkit joista voi pitää kiinni. Ja se kestää kovaakin käyttöä. :wink:

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 7.1.2006 0:08

Mites on nämä perinteiset namien etsinnät? Meillä niitä aina välillä piilotellaan mattojen, peittojen yms alle ja koira etsii. Nykyisin saa laittaa jo aika vaikeisiin paikkoihin ja varsin paljon jotta koira tuosta hommasta väsähtää. Ja sitten namien piilottelut pahvilaatikoihin, munakennoihin yms. Erilaiset temppujen teettämiset yms.

Itse aina mietin, että mikä on aktivointia ja mikä on sitten jo jotakin muuta ja miten paljon sitä koiraa pitää aktivoida ja onko sitä tarpeen aktivoida jne. Kuten myös tietenkin missä menee se järkevän aktivoinnin raja? meni jo ehkä hieman alkuperäisen aiheen ohi, mutta näistä voisi myös keskustella..

Avatar
Petra&Milla
Viestit: 291
Liittynyt: 1.1.2006 15:18
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Petra&Milla » 7.1.2006 0:14

On niin pieni asunto (yksiö) niin ei ole pahemmin piilopaikkoja :oops: Olen opettanut Millalle kumpi taasu-tempun ja kokeillut laittaa tyhjän jugurttin purkin alle namin ja Millan pitää sitä tassulla osoittaa..Milla on vain hieman lyhyt pinnainen noissa jutuissa kun nami pitäisi saada heti :roll: Millalla vain tuntuu tuon aktivoinnin jälkeen energiaa olevan.. :lol:
Laumaan kuuluu:
Tuulisenrannan Suhina Sussu "Milla" s. 24.3.2004
Karhunpesän Lumi-Kukka "Ronja" s 4.1.2010

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 7.1.2006 0:17

No ei se isoa asuntoa vaadi vaan vähän ehkäpä vaan enemmän sinulta mielikuvitusta ja koiran kannustusta. Ei mullakaan tuo asunto mikään iso ole joten.. siitä vaan keksimään minne kaikkialle sen namin voisi laittaa. Ensiksi tietysti kannattaa laittaa helppoihin paikkoihin ja sitten kun koira oppii löytämään sitä jo määrätyistä paikoista niin sitten pikku hiljaan vaikeuttaa tehtävää. Nämä mä olen toiminut Pörrin kanssa, kun se ei edes jaksa kaivaa kongista namia pois... :roll:

Avatar
Wimma
Viestit: 13
Liittynyt: 1.1.2006 20:04
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

ViestiKirjoittaja Wimma » 7.1.2006 16:39

Kongistakin saa pitempikestoisen jos jäädyttää sen sisällön, meillä on suuri hitti jäädytetty kissanruoka kera juuston :lol:

Temppujen opettamiseen paljon vinkkejä antaa Paras Ystäväni -kirja, sieltä on kiva valikoida temppuja jos oma mielikuvitus loppuu kesken.

Jade-Sari
Viestit: 48
Liittynyt: 1.1.2006 3:50

ViestiKirjoittaja Jade-Sari » 7.1.2006 17:21

Mulla on duunikoneella kerättynä erilaisia aktivointivinkkejä. Voin laittaa meilillä tai yksityisviestinä, jos joku on kiinnostunut.

Viimeisimpänä hittinä meidän touhutytöllä on ollut vanhojen sukkien sisään laitettu käpy. Ei vaadi paljon tilaa. :)

Aktivoimisen määrästä sen verran, että muistakaa koirankin tarvitsevan lepopäiviä silloin tällöin. Sellaisina päivinä riittää ihan normaalit rutiinit.
Liika aktivointi aiheuttaa ylikierroksille menemistä ja silloin koiralle voi jäädä aktiivivaihe päälle ja se etsii koko ajan tekemistä. Ja ellei sellaista löydy, se keksii sitä ihan itse. Ja se ei taas välttämättä ole omistajan mieleistä aktiviteettia. :wink:

Avatar
Kata
Viestit: 66
Liittynyt: 29.3.2006 19:09
Paikkakunta: Länsi-Uusimaa

ViestiKirjoittaja Kata » 30.3.2006 20:20

Terve taas pitkästä aikaa! :D

Eka kerta kun kirjoitan tällä makeella foorumilla. Katotaan kuinka onnistuu. :roll:

En malta olla kertomatta. Kävimme Nitan kanssa koiratanssikurssilla (opena oli Tahtitassujen pj Reija P). Me saatiin tosi paljon hyviä vinkkejä niin naksutinkoulutuksesta kuin koiran aktivoinnista. Aivan mahtavaa. Opin todella paljon siitä kuinka kannattaa edetä uusia temppuja opetettaessa, kuinka motivoida ja kuinka innostaa koiraa. Suosittelen lämpimästi tällaista viikonloppukurssia kenelle tahansa vaikka ei koiratanssia alkaisikaan harrastamaan.

Meillä on nyt jääkapin ovella temppujen vihjesanat (jotta muistuu mieleen mitä esim voi opettaa). 5 minsaa harjoitellaan muutama kerta päivässä ja vain muutama temppu samalle päivälle. Nita on aivan innoissaan ja on ilmiselvästi alkanut ottamaan entistä paremmin kontaktia.

Hausin leikki on ehkä tuo ns Free Shaping. Pyydän Nita näyttämään mitä osaa, palkitsen yhdestä ja samasta tempusta vain kerran, sanon "mitä muuta osaat?", palkitsen taas uudesta hyvin tehdystä tempusta ja näin jatketaan hetkisen. Aivomyrskyä koiralle ja uskomattoman hauska ja innostava hetki yhdessä. Onko kellään joku ajatus siitä voiko tätä free shapingiä leikkiä jopa liikaa? Onko kerran päivässä pari minsaa ok?

Tähän pitää varmaan lopettaa, tais tulla jo liian pitkä kirjoitus tälle foorumille :wink:
Terkuin Kata, Carolina ja Nita

Avatar
Jaki
Viestit: 75
Liittynyt: 21.11.2006 12:44
Paikkakunta: Leppävirta

ViestiKirjoittaja Jaki » 29.4.2007 13:03

Terve!

Minä olisin ollut kiinnostunut erilaisista aktivointitempuista.Jotenkin on nyt oma mielikuvitus hukassa ja olisi kiva kokeilla uusia juttuja! :)

Missä päin järjestetään viikonloppuisin tanssikursseja? Kuulosti mielenkiintoiselta. Pystyykö sellaiseen menemään 7 kk:n ikäisen pojun kanssa?
Kristallikuun Oiva

sannisera
Viestit: 284
Liittynyt: 2.1.2006 21:27
Paikkakunta: lohja
Viesti:

ViestiKirjoittaja sannisera » 29.4.2007 15:31

No heips. Tässä olisi vähän ohjeita, voi kotonakin harjoitella.

----

Tmi Rähinä

Marjaana Mäkelä

KOIRATANSSI

CANINE FREESTYLE, HEELWORK TO MUSIC

Koiratanssi sai alkunsa 1990-luvun alussa Englannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Eräs uranuurtajista oli englantilainen Mary Ray, jonka lähtökohtana oli sujuva seuraaminen. Seuraamiseen liitettiin paljon erilaisia temppuja ja liikkeitä ja näin syntyi koiratanssi.

Suomeen koiratanssi on tullut 2000-luvulla. Tahtitassut -yhdistys perustettiin vuonna 2001 ( www.tahtitassut.net ).

Koiratanssia voivat meillä harrastaa kaikki koirat. Lajissa vaaditaan hyvää kontaktia omistajan ja koiran välillä, perustottelevaisuutta ja etenkin ohjaajalta rentoutta ja huumoria. Suomen koiratanssissa ei ole pakollisia liikkeitä vaan jokaiselle koiralle voidaan valita ne liikkeet, jotka ovat sille helppoja ja mieluisia. Musiikin, koreografian ja oman puvustuksen saa valita itse. Koiralla saa olla koristeellinen kaulapanta tai muu asuste kaulan ympärillä. Koiratanssikilpailuihin voivat osallistua myös x-rotuiset koirat.

Suomen koiratanssikilpailuissa on kolme tasoluokkaa : alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Lisäksi on harjoitusluokka, jossa koiralla voi olla hihna ja sitä saa palkita esityksen aikana lelulla. Koiran pitää olla 10 kk ikäinen osallistuakseen kisoihin, harjoitusluokkaan saa osallistua nuoremmallakin koiralla.

KOIRATANSSIN HARJOITTELU

Koiratanssi on musiikin tahdissa tehtyä tottelevaisuutta. Mielenkiintoisen lajista tekee se, ettei koreografiaa ole valittu valmiiksi. Voit siis itse valita haluamasi liikkeet ja temput. Koiratanssiin kannattaa valita ne liikkeet, joista koira pitää ja jotka se tekee helposti. Jokainen koiratanssiharrastaja voi kehittää oman tyylinsä, joka korostaa koiran ja ohjaajan hyviä puolia. Koiratanssissa ei tavoitella täydellisyyttä vaan yhdessä tekemisen iloa. Parhaimmillaan ohjaajan ja koiran välille kehittyy vahva side ja harjoittelusta kehittyy vastavuoroista tiimityötä. Koiran pakottaminen tai rankaiseminen heikentää tätä sidettä. Koiran täytyy antaa vapaasti ilmaista itseään ja nauttia tekemisestä. Usein koirat kehittävät omat versionsa liikkeistä.

Joistain liikkeistä koirat pitävät erityisesti. Tarkkaile koiraasi ja mieti, minkälaisia liikkeitä se tekee ilostuessaan ( juoksentelee, hyppii, pyörähtelee ). Näitä liikkeitä kannattaa käyttää koiran motivointiin.

Koiratanssin harjoittelussa kontakti on tärkein. Jos kontakti koiran ja ohjaajan välillä katkeaa, yhteys ja energia katoavat. Tee koirallesi selväksi milloin harjoitellaan ja milloin on lepotauko. Harjoittelun aikana koiran tulee pitää kontaktia yllä, mutta lepotauon aikana se voi rentoutua ja katsella muualle. Opeta siis koirasi ylläpitämään kontaktia ilman houkuttelua ja komentamista.

Tee harjoittelusta ja esityksestä leikki, jonka aikana sinulla ja koirallasi on HAUSKAA ! Aluksi kannattaa opetella lyhyt esitys, jotta koiran motivaatio ei lopu. Hyvä esitys soljuu eteenpäin ilman katkoksia tai yhteyden katoamista. Musiikin olisi hyvä tukea koiran liikkeitä.

Opeta koirallesi temput ensin yksittäisinä liikkeinä ja kun koira osaa muutamia liikkeitä, voit yhdistellä niitä koreografiaksi. Käytä koiran hyvin osaamia liikkeitä, epävarmat kannattaa jättää pois ohjelmasta. Pelaa niillä korteilla, jotka sinulla on eli käytä hyväksesi koiran vahvuudet äläkä sure heikkouksia. Koiratanssin päätähti on koira, jonka esitystä ohjaaja tukee.

KOIRATANSSILIIKKEITÄ

Seuraaminen eri tavoilla: vasemmalla, oikealla, edessä, takana. Ohjaaja voi liikkua eri tavoin ja eri suuntiin. Tahdin ja vauhdin muutokset tehostavat seuraamista.

Puolen vaihdot. Koira vaihtaa ohjaajan puolelta toiselle menemällä jalan alta, kiertämällä takaa tai edestä.

Ohjaajan kiertäminen. Koira kiertää ohjaajan ympäri lähellä tai kaukana. Ohjaaja voi seisoa paikallaan, tanssia tai pyöriä samalla.

Pyörähdykset. Koira pyörähtää itsensä ympäri kerran tai useammin. Tämän liikkeen voi tehdä paikoillaan tai liikkeessä ja siihen voi lisätä ohjaajan pyörähtelyt. Pyörähdyksiä voi tehdä molempiin suuntiin.

Pujottelu. Koira pujottelee ohjaajan jalkojen välistä kun ohjaaja liikkuu eteenpäin, taaksepäin tai on paikoillaan. Pujottelun voi opettaa myös takaperin, käsien välistä ohjaajan kontatessa tai käyttämällä jotain esinettä ( keppi, sateenvarjo ), jonka ympäri koira kiertää.

Hypyt. Koira hyppää paikallaan, ohjaajan käsien välistä, renkaan läpi, ohjaajan jalkojen yli, selän yli, ohjaajaa vasten, syliin jne?

Peruutus. Ohjaajan edellä, poispäin ohjaajasta, kohti ohjaajaa, jalkojen välistä.

Tassu. Tassun heilautus, vilkuttaminen, tassun antaminen käteen tai jalan päälle. Koira voi myös nostaa tassua kerrallaan ohjaajan jalkojen nostamisen yhteydessä.

Kieriminen. Koira kierii maassa selän kautta ympäri. Molemmat suunnat. Liikkeeseen voi lisätä pysähtymisen selälleen tai kyljelleen makuuseen.

Kumarrus. Hyvä liike opettaa, koska kumarruksella voi tervehtiä yleisöä ja kiittää ohjelman lopuksi. Koira voi kumartaa ohjaajan vierellä, jalkojen välissä, ohjaajaan päin, poispäin ohjaajasta jne?.

Kerjää. Koira istuu nostaen etutassut ylöspäin.

Koira tanssii takajaloillaan, ryömiminen, käpälän pito nenän päällä, erilaisten esineiden pitäminen suussa tai tassulla, maan raapiminen, jalkojen välistä kurkkiminen, erilaisten esineiden kiertäminen tai niiden päälle meneminen jne?eli kaikenlaiset koiraa vahingoittamattomat liikkeet ja temput.

OHJAAJAN LIIKKEITÄ

Svengaava kävely, hitaasti käveleminen, jalkojen nostaminen sulavasti, maassa kieriminen, pyöriminen koiran tahdissa, kumartaminen, niiaus, kyykkyyn meneminen jne?

Opettele liikkumaan sulavasti koiraa häiritsemättä. Ohjaajan on tarkoitus tukea koiran esitystä. Opeta koirasi sietämään erilaisia käsien nostoja ja kävelytyylejä.

PERUUTUS, yksi versio

Ota askel koiraa kohti ja palkkaa kun koira ottaa askeleen tai siirtyy vähänkin taaksepäin. Ota toinen askel ja palkkaa taas kun koira siirtyy taaksepäin. Huomioi, että koira peruuttaa suoraan. Tätä voi harjoitella kapealla käytävällä tai esim. lumisella polulla, jonka molemmilla puolilla on lumikinos, joka estää koiraa kiertämästä itseään vinoon. Palkkaa heti vähästäkin taaksepäin suuntautuvasta liikkeestä niin saat koiran kulkemaan alusta asti suoraan. Sitten kun koira ottaa askeleen taaksepäin kun lähestyt sitä, ota kaksi askelta ennen kuin palkkaat jne?Lisää käskysana samalla kun koira pakittaa siinä vaiheessa kun koira menee jo muutaman askeleen taaksepäin lähestyessäsi koiraa.

PYÖRÄHDYS

Ohjaa koiraa makupalan avulla kierähtämään itsensä ympäri yhteen suuntaan. Palkkaa heti kun koira pyörähtää kierroksen. Jos koiran on vaikeaa kierähtää, palkkaa jo pään kääntämisestä namin perään, sitten etujalkojen lähtiessä mukaan liikkeeseen jne? Toista pyörähtämisiä ja ala käyttää käskysanaa samalla kun ohjaat koiraa kädellä tai makupalalla. Sen jälkeen häivytä käsimerkki tekemällä aina vaan pienemmän käsiliikkeen kun koira pyörähtää. Lopulta koira pyörähtää pelkästä pienestä sormen pyöräytyksestä tai käskysanasta. Opeta ensin yksi pyörimissuunta valmiiksi ja sitten vasta toinen. Molemmille suunnille pitää olla oma käskysanansa. Esim. myötäpäivään pyörähdys = kieppi ja vastapäivään pyörähdys = pyöri.

Kun koira osaa pyörähtää, seurauta sitä oikealla tai vasemmalla ja pyydä pyörähtämään. Voit aluksi ohjata kädellä koiran pyörähdyksen alkuun. Jos koira pyörii myötäpäivään, aloita liike oikealla seuraamisesta. Jos koira pyörii vastapäivään, aloita vasemmalta seuraamisesta.

OHJAAJAN YMPÄRI PYÖRIMINEN

Seiso paikoillasi ja ohjaa koira kiertämään itsesi ympäri. Liitä käskysana ja häivytä kädellä ohjaus.

JALKOJEN VÄLISTÄ PUJOTTELU

Koira vasemmalle puolelle. Ota oikealla jalalla iso askel eteenpäin. Ohjaa koira namin avulla jalan alta oikealle puolelle ja anna nami. Kun koira on oikealla puolella, ota iso askel vasemmalla eteenpäin ja ohjaa koira jalan alta takaisin vasemmalle puolelle. Anna nami. Aluksi palkkaa jokaisesta jalan alituksesta, sitten voit ohjata koiran molempien jalkojen alitse ennen palkkaamista. Tee sitten aina vaan pienempi käsiohjaus ja ala käyttää jotain käskysanaa. Lopulta koira pujottelee jalkojen välistä muutaman askeleen pelkkää käskysanaa käyttäen.

KUMARRUS

Koira seisoo edessäsi. Ohjaa koiran päätä ja etuosaa alas namilla laittamalla nami maahan. Kun koira laskee päätä alas ja taivuttaa etujalkoja menemättä maahan, kehu ja palkkaa. Kun koira laskee etujalat kyynärpäitä myöten maahan ja jättää takapuolen ylös, ala käyttää käskysanaa. Tee kädellä pikku hiljaa pienempi alaspäin suuntautuva liike ja lopulta häivytät käsimerkin ja käytät vain käskysanaa.

HYPYT

1 ) Ojenna jalkasi ja ohjaa koira hyppäämään sen yli. Palkkaa kun koira menee jalan yli. Toista muutaman kerran ja ala käyttää käskysanaa kunnes koira hyppää ojennetun jalan yli käskystä.

2 ) Tee käsistäsi rengas, jonka läpi avustaja ohjaa koiran. Palkkaa kun koira hyppää. Ala käyttää käskysanaa kun koira hyppää. Lopulta teet käsilläsi renkaan ja koira ymmärtää hypätä siitä läpi ilman avustajaa.

3 ) Laita hulahulavanne maahan koiran eteen ja ohjaa koira namin kanssa kulkemaan siitä läpi. Palkkaa joka kerralla. Sitten nostat vannetta vähän maasta irti ja ohjaat koiran läpi. Liitä käskysana kun koira hyppää. Pikku hiljaa nostat vannetta ylöspäin niin, että koira hyppää sen läpi.

TASSUN HEILAUTUS

Seiso koiran edessä ja koske sen etujalkaan. Kun koira nostaa sitä, palkkaa heti. Toista monta kertaa. Jalasta ei kannata ottaa kiinni, vain koskea. Kun koira alkaa nostaa jalkaa ylös kosketuksesta liitä käskysana. Sitten sanot käskysanan ja viet kättäsi lähelle koiran jalkaa koskematta siihen. Jos koira nostaa jalkaa, palkkaa. Sitten viet kättäsi kohti koiran jalkaa, mutta kauemmaksi kuin ennen ja sanot käskysanan. Jos koira nostaa jalkaa, palkkaa. Jos ei, palaa jalan koskettamiseen. Pikku hiljaa ojennat kättäsi vähemmän kunnes koira nostaa tassua pelkästä käskystä.

Tähän voi vielä lisätä jalan nostot samaan aikaan tassujen nostojen kanssa. Kun koira osaa nostaa pelkästä käskystä, nosta oma jalkasi samaan aikaan maasta ylös. Jos koira nostaa oikeata tassua, nostat oikeata jalkaasi eli jos seisot koiran edessä, ristikkäistä jalkaa koiraan nähden. Pikku hiljaa koira alkaa ymmärtää nostaa jalkaa kun nostat omaasi.

Sitten siirryt vähän pois koiran edestä sen oikeata kylkeä kohti. Nosta jalkaasi ja toista käskysana. Jos koira nostaa tassua, palkkaa. Pikkuhiljaa siirryt lähemmäksi koiran oikeaa kylkeä kunnes seisot siten, että koira on vasemmalla puolellasi, nostat jalkaa ja koira nostaa tassua kuultuaan käskysanan tai vain nähdessään jalkasi nousevan.

Harjoittele ensin toinen etutassu, sitten toinen. Molemmilla tassuilla pitää olla eri nimet, esim. oikea tassu = tassu, vasen tassu = käpälä. Kun koira nostaa vasenta tassua, nostat tietysti vasenta jalkaa.

ERILAISET SEURAAMISET

Vasemmalla seuraaminen ja oikealla seuraaminen.

Seurauta koiraa vasemmalla tai oikealla ja nosta toinen kätesi ilmaan. Palkkaa kun koira jatkaa seuraamista. Sitten voit nostaa molemmat kädet vaakatasoon lentokoneasentoon. Palkkaa kun koira seuraa ja pitää katsekontaktia. Voit heilutella käsiäsi.

Kävele rytmikkäästi ja seurauta koiraa. Palkkaa kontaktista ja seuraamisesta.

Seurauta koiraa vasemmalla, ota iso pujotteluaskel oikealla jalalla, ohjaa koira jalan ali oikealle puolelle ja jatka seuraamista oikealla. Sitten voit ohjata koiran takaisin vasemmalle puolelle vasemman jalan alitse.

Muista, että temppuilu ja koiratanssi ovat hauskaa tekemistä. Älä teetä koirallasi hyppyjä jos sillä on siihen fyysinen este. Älä myöskään teetä koirallasi temppuja, jotka voivat vahingoittaa sitä. Kaikille koirille eivät sovi esim. hypyt tai maassa kieriminen tai kerjäämisasento.

KOIRATANSSI KEHITTÄÄ KOULUTUSTAITOJASI, PARANTAA KONTAKTIA OHJAAJAN JA KOIRAN VÄLILLÄ JA PITÄÄ AIVONYSTYRÄT AKTIIVISINA?.

MUISTA KEHUA KOIRAASI !

*** Muokattu: Viestiä hieman siistitty. forumadmin


Palaa sivulle “Harrastukset ja koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija