Kastraatio

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

Kastraatio

ViestiKirjoittaja Pörri » 29.10.2008 21:01

Heips.

Tässä mietin tuota pallit pois operaatiota. Kertokaapa onko minkälaisi kokemuksi hyviä ja huonoja puolija? Onko iällä iso merkitys, Pörri on nyt kuitenkin jo 6 v ja kohta täyttää 7. Vaikuttaako turkkiin, miten, käytökseen onko merkitystä. Vastauksianne odottaen.

heidi_dino
Viestit: 64
Liittynyt: 25.7.2007 12:28
Paikkakunta: Helsinki, Kuopio, Suonenjoki
Viesti:

ViestiKirjoittaja heidi_dino » 29.10.2008 22:23

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että meillä kastraatio auttoi. Dino kastroitiin keväällä, jolloin Dino oli 1v ja 9kk. Ennen kastraatiota meillä ei pihalla kuultu mitään ku hajut oli paljon tärkeämpää ja isottelu muille koirille oli aivan mahdotonta. Meillä asui siis silloin "korvaton" koira. Kastraation yhteydessä poistui negatiiviset puolet, luonteessa sekä aktiivisuudessa ei ole tapahtunut muutoksia ainakaan negatiiviseen puoleen. Elämämme todellakin on helpottanut pallien poiston jälkeen. Älytön aktiivinen häsääminen ja ylivilkkaus tasottui. Nyt meillä asuu lupsakka ja kuunteleva koira.

Edelleen Dino on aktiivinen, energinen ja iloinen.

Olen kuullut joiltakin uroksen omistajilta, että kastraatio saattaa vaikuttaa luonteeseen esim. koirasta tulee ylisäikky ja laiska.
Nanuzzin Mikael

Kalhun lauma
Viestit: 25
Liittynyt: 26.9.2006 18:42
Paikkakunta: Vaasa

ViestiKirjoittaja Kalhun lauma » 30.10.2008 0:44

En osaa eurasierin kastroinnista sanoa mitään, kun siitä ei ole kokemusta (tuo meidän isäntä pitää vahvasti Kalhun pallien puolia... :lol: ). Sen sijaan kaksi muuta uroskoiraa perheessämme on kastroitu.

Ensimmäinen, Tossu, oli sekarotuinen, hyvin eurasierin tyyppinen niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin. Sinipilkullinen kielikin :wink: Se kastroitiin vajaan kahden vuoden iässä. Luonteessa ei tapahtunut suuria muutoksia, se suhtautui tasaisen välinpitämättömästi kaikkeen. Riistavietti ei kastroinnilla poistunut, joten se karkailikin ihan yhtä paljon kuin ennen leikkausta. Seropin kohdalla on mahdoton sanoa, millainen sen turkista olisi tullut ilman kastrointia, mutta kastroinnin jälkeen se ainakin paksuuntui huomattavasti. Pohjavillaa oli ihan järkyttävästi!

Porukoilla tällä hetkellä asustava hovawart-herra Aatu kastroitiin vähän reilu parivuotiaana. Syy oli se, että se kävi hormonimyrskyissään "vähän" ylikierroksilla... :roll: Eli jos n. 5 km säteellä oli juoksuinen narttu, Aatu
-kadotti korvansa tyystin (normaalioloissa tottelee tosi kivasti)
- saattoi olla syömättä päiväkaudet,
-karkaili (normaalioloissa pysyy pihassa ilman valvontaakin),
-yritti nylkyttää kaikkea ja kaikkia (mikä EI ole kivaa, jos koira on reippaasti ylikokoinen hoffi, painoa silloin jo n. 60 kg...)
- rähisi hulluna kaikille toisille uroksille
Eli oli kaikin tavoin hankala elää sen kanssa. Oikeastaan kaikki nämä ongelmat poistuivat kulkusten myötä, koirasta tuli kaikin puolin helpompi kaveri. Leikkauksen jälkeen poika hieman laiskistui, mutta ei huomattavasti. Ruuan suhteen sai ehkä olla hieman tarkempi kuin aiemmin, tuppasi lihomaan. Paha puoli oli se, että turkki räjähti käsiin. Se ei ole ollenkaan niinkuin hovawartin turkin pitäisi olla, vaan laadultaan se muuttui paksuksi, pitkäksi, silkinohueksi (siis yksittäiset karvat ovat hienoja) ja TAKKUUNTUVAKSI. Muistuttaa lähinnä kermanväristä nöffiä tätä nykyä...

Avatar
timotei
Viestit: 130
Liittynyt: 2.1.2006 15:40
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

ViestiKirjoittaja timotei » 30.10.2008 15:31

Bacchus kastroitiin nelisen vuotta sitten (?)

Meni tuon ikäisellä koiralla vuoden verran, ennenkuin urosuhittelut selkeästi vähenivät. Edelleen tietyntyyppisille koirille rähjää, mutta se ei ole uroksen uhittelua, vaan roturasismia. Se on ehkä suurin hyöty, koska siihen liittyy myös hieman lisääntynyt kuunteleminen - tosin jääräpää-luonne ei tuollakaan leikkauksella muutu.
Ja on se vielä toissakesänä astunutkin meidän espanjanvesikoiran, kun riittävän pitkään oli tyrkyllä.
Turkin suhteen ei tullut mitään muutosta - tosin siihen voi vaikuttaa B:n kilppariongelma.
Ruokahalu kasvoi ja vastineeksi ruuan tarve väheni eli samalla ruokamäärällä se lihoi vaikka kuinka. Muita negatiivisia muutoksia ei Bacchuksessa ole näkynyt.
Jos haluaa tehdä uroskoiran kanssa jotain ja sitä ei aio käyttää jalostukseen eikä käydä näyttelyissä, niin suosittelen lämpimästi kastraatiota.

Edit: mulla on sellainen mielikuva, että mitä vanhempana kastroi uroksen, sen vähemmän l(ja hitaammin) uonne muuttuu. Eli kaikenlaiset haistelut ehkä joka tapauksessa ei vähene paljoa - tosin tuo machoilu kyllä näyttäisi jäävän vähemmälle. Ja onhan niillä mielestään oma paikkansa ja tehtävänsä laumassaan, ne ei välttämättä niin paljoa kastroinnilla muutu.
Viimeksi muokannut timotei, 31.10.2008 10:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 30.10.2008 17:20

timotei kirjoitti:Jos haluaa tehdä uroskoiran kanssa jotain ja sitä ei aio käyttää jalostukseen eikä käydä näyttelyissä, niin suosittelen lämpimästi kastraatiota.

Voi, ja nyt vasta kerrot!! Alkaisikohan meidän agilityt sitten lopultakin sujua!?! :lol:

Nuka-reppanalta (6v) nimittäin lähtee pallit viikon päästä, sitten sen näkee mitä tapahtuu. :wink: Meillä suurin syy tähän on mahdollisen seuraavan koiran (narttu) tulo taloon, sitten ehkä joskus. Ja toinen, että Nuka on kärsinyt tänä vuonna useaan otteeseen nivusalueen tulehdusihottumista, joihin ehkä saattaisi kastraatiokin tuoda helpostusta. Ja eihän se niillä mitään tee edes, vaikka kummasti sitä on itsekin siirtänyt tuota operaatiota oikeastaan jo pari vuotta. :?

Nuka on myös omalla reviirillä melkoinen pullistelija (ei kuitenkaan onneksi missään muualla), mutta siihen en usko tämän enää tässä vaihessa juurikaan auttavan, vaikka hienoahan se olisi jos edes vähän hillitsisi sitäkin. Nuka on aina ollut lyhytturkkinen, joten sillä ei olisi katastrofi jos turkki hieman kasvaisikin. Ja ruokahalu saisi minun puolesta lisääntyä ihan vapaasti, tuo on niin nirso koira ettei tosikaan. Jasu-vanhaherraa en ole kastroinut, enkä sitä tee, jos ei mitään sairautta tule, koska sillä on ihan tarpeeksi kammottava turkki muutenkin.
Eurasier urokset
Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02
Karvapallot Koheltaa
www.karvapallot.net

Avatar
Saija & Vilho
Viestit: 51
Liittynyt: 24.1.2006 16:49
Paikkakunta: Utti, Kouvola

ViestiKirjoittaja Saija & Vilho » 3.11.2008 9:58

Vilho oli jo 8-vuotias kun toistuneen eturauhastulehduksen takia lopulta tuohon ratkaisuun päädyttiin. Luonne ei ole muuttunut mihinkään, turkki on kuin aina ennenkin (tosin ehkä ihan aavistuksen pidempi), aluksi ilmeni hieman taipumusta ylenmääräiseen syömiseen ja siksi lihomiseen, mutta nyt kun on mennyt pari vuotta niin syöminenkin on palautunut takaisin normaaliin.

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 9.11.2008 15:16

Kiitos kaikille kokemusten kertomisista. Vähän niin kuin epäilinkin. Nyt Pörrille on varattu aika kastraatioon. Ehkäpä se helpottaa meidän elämää. :wink:


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa