Barf ja eurasier

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Marjatta
Viestit: 7
Liittynyt: 15.1.2008 11:25
Paikkakunta: Helsinki

Barf ja eurasier

ViestiKirjoittaja Marjatta » 2.4.2008 9:33

Onko kellään kokemuksia barfista (bones and raw food)?

Minusta barf-ruokinta tuntuu järkeenkäyvältä ja olin jo ennen Hilden varastopunkkiallergia-diagnoosia (ks. Kutina) harkinnut siirtymistä sen tyyppiseen ruokintaan. Ehdin jo ennen peruna-poro-dieetin määräämistä aloitella barffausta. Ongelmaksi on noussut ruokamäärä.

Useissa barf-ohjeissa on päiväannoksen määräksi annettu 3 % painosta. Hildellä se tekee 630 grammaa. Lääkärin määräämässä peruna-poro-dieetissä päiväannokseksi tulee Hilden painolla yli kilo. Kun Hilde on nyt tottunut poroon ja perunaan, se todella syökin sen määrän (ainakin toisinaan).

Eilen lähdin Hilden kanssa pitkästä aikaa autoajelulle ja havaitsin pukiessani valjaita päälle, että valjaat olivat häiritsevän väljät. Onko Hilde siis laihtunut aivan kauheasti vai onko turkki vain pienentynyt? En ehtinyt eilen puntariin, mutta ainakin jonkinasteinen laihtuminen on tosiasia (kylkiluita tunnustellessa huomaa).

Barf-ohjeissa puhutaan aina lihaisista luista. Lihan ja luun suhteen pitäisi olla 50-50. En ole Suomessa onnistunut löytämään muita kuin broilerin siipiä, joissa olisi lihat ja luut yhdessä. Onko sellaisia? Ja mitä tuo 50-50 tarkoittaa: painon mukaan vai ulkonäön mukaan? Ainakin poron rustoluut ovat yllättävän keveitä, joten ulkonäön mukaan sama lihamäärä painaisi kyllä enemmän kuin luut.

Luin artikkelin, jossa kerrottiin, että chow chowlla on koiranormaalia pidempi suoli. Onkohan tämä periytynyt myös eurasierille? Ja mitä se sitten vaikuttaisi tähän raa'an ruoan sulatukseen? Onko salmonella-riski (raa'asta kanasta) suurempi kuin muilla koiraroduilla?

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 2.4.2008 10:00

Meillä edelleen pötkitään pitkälle barffilla...
Välillä saatetaan ollaan jaksoja sekaruokinnalla eli silloin osa ruuasta on kypsytettyä. Meillä se ei ole niin tarkkaa kun ei kenelläkään ole mitään allergioita. ONNEKSI!

Hyvänä lisänä lihoille on mm. luumurske jolla saadaan hyvin tasapainotettua tuota liha-luusuhdetta. Ainakin meidän paikalliselta jakeluautolta sitä saa ostettua.

Toki kuluu paljon myös broikunsiipipaloja!:lol:

Myös possun sorkat olen hyviksi havainnut...

Tuosta ruokamäärästä, pidä sitä prosenttimäärää vaan miniminiä!!

Jokainen koira on yksilö myös ainaanvaihdunnan ja aktiivisuuden osalta joten paras on tunnustella kylkiä!! Jos kylkiluut tuntuvat hyvin mutta eivät liikaa on koira justiin sopivassa lihassa. Jos tuntuu et rupee laihtumaan niin lisää ruokaa ja jos alkaa lihoa niin vähennä hieman.

Ei koiran paino voi kertoa mitenkään sen ravinnontarvetta...
Siihen vaikuttaa bmi (rasva/lihassuhde) niin paljon koska vain lihas on aktiivista kudosta ja kuluttaa energiaa, taas lihas vastaavasti painaa enemmän kuin rasva joten yhtälö on liian monimutkainen arvioitavaksi pelkän painon mukaan.

Ja aivan sama koskee sekä aikuisia että myös pentuja!!!

Suurta vääryyttä on kehityyvälle koiralle mitata sen ruokaa jonkun prosenttien mukaan, koska ei kasvu ja kehityskään ole tasaista vaan etenee sykleissä, niinkuin silloin ruokintatarvekkin.

Barf on kuitenkin kaikenikäisille koirille hyväksi havaittu, tasapainoinen oikein toteutettuna.

Tuosta suolistosta en osaa suoraan sanoa, mutta tiedän että koirilla yleensä on hyvin vahvasti happamat ruuansulatusnesteet. Ja jos niiden tuotantoa ei nappularuokinnalla sekoiteta voisin kuvitella sen ph:n tekevän selvää salmonellastakin!

T:Taru ja karvakorvat

Marjatta
Viestit: 7
Liittynyt: 15.1.2008 11:25
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Marjatta » 2.4.2008 10:17

Kiitos vastauksesta! Minulta on tainnut jäädä huomaamatta, että se 3 % on vähintään. Olen varmaan jonkin aikaa antanut liian vähän ruokaa ja Hilde on siksi laihtunut.

En tiennytkään, että luumursketta saa ostaa. Olenkin ihmetellyt, millaisella koneella luut saa jauhettua, kun ohjeissa on jauhamista suositeltu. Ainakaan minun käsikäyttöinen lihamyllyni ja keittiön yleiskone eivät luihin pysty.

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 2.4.2008 10:20

Taitaa mennä kotikoneesta terät solmuun jos alkaa itse luita jauhamaan... :lol:

Paras on tarkkailla omaa koiraansa ja sitä miten se yksilöna vastaa uusiin muutoksiin.

Kiva oli lukea että teillä kutina alkaa helpottamaan ja olet itsekkin toipumaan päin!

Avatar
Nessa
Viestit: 185
Liittynyt: 2.1.2006 8:47
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

ViestiKirjoittaja Nessa » 2.4.2008 13:19

Meilläkin Nessa mummeli on raakaravinnon syöjä. Eikä kutise mistään kohtaa ja mummo on terä kunnossa hampaita myöten :)
Meillä syödään broiskun siipiä ja poron luita ja härän häntiä yms.... ja ruoka määrää en koskaan ole mittaillut tai sen kummemmin laskenut kuin kylkiluita kokeilemalla. Nessa kun painaa ihan hitosti nartuksi eli 26,5 kg vaikka ei ole mitenkään korkea. Kysyin taas rokotuksien yhteydessä lääkäriltä onko mamma liian pulska niin lääkäri täti sanoi että ei missään nimessä! Meillä kun se turkin valtava määrä hämää yleensä kaikki luulemaan että ympärysmittaa on liikaa. Kylkiluut ja jopa selkärankakin kyllä tuntuu. Lihaksia taas löytyy varmasti tarpeeksi. Hyvä lihas kunto taas on varmasti peräisin siitä että on saanut vapaasti liikkua koko ikänsä.
Nessa syö todella vähän määrällisesti ( ellei sitten varasta esim. mun aamupalaani :evil: )mutta lihan osuuden suhteutan ihan liikunnan mukaan.
Mistään kirjoista ei voi yhdenkään koiran ruokatarvetta lukea vaan oma järki ja koiran yksilöllisyys täytyy aina huomioida.

Toivottavasti kutinat loppuvat kokonaan ja toivutte molemmat hyvin :)

Avatar
Joliette
Viestit: 436
Liittynyt: 1.1.2006 1:36
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

ViestiKirjoittaja Joliette » 2.4.2008 14:04

Meillä myös barffaillaan. :) Tuo 2-3 % painosta mitä suositellaan on vain suuntaa antava luku, mistä lähteä liikkeelle, jos ei ole hajuakaan mikä määrä voisi olla sopiva. Meillä Mette (7 v.) syö noin 2 % painostaan ja Cami (11 kk) syö noin 2,5 % painostaan. Molemmat on hoikkia tyttöjä. Hyvä mittari mielestäni on myös se, että koiralla tulee olla nälkä kun annat sille ruokaa, jos ei ole, niin annat liikaa.

Helsingissä kun asustelet, niin oletko käynyt Murren Murkinassa? Sieltä saa mm. jauhettua broileria (sis. luut ja rustot), joten sellaista voi antaa myös, jos ei kokonaisia luita halua antaa. Heiltä löytyy myös Murre luu-mix. Meillä syödään pääasiassa lihaisina luina broilerin siipiä ja kauloja, viimeksi ostin myös naudan rustoluita vähän hammasharjoiksi, mutta ruokaluiksi ne kovettavat meillä liikaa vatsaa.

Peruna-poroa ehkä pitääkin syöttää enemmän kun "normaalia" barffia, koska peruna ei imeydy yhtä hyvin kun liha, eikä koira pysty hyödyntämään siinä olevia hiilihydraatteja yhtä hyvin kun ihminen.

Mutta kokeilemalla tuo ruokamäärä selviää parhaiten, aika nopeasti sen huomaa jos on antanut liikaa. :)

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 2.4.2008 14:21

Se on kyllä tosiaan hirveän yksilöllistä miten paljon koirat syö.
Meillä Nuka on barffannut nyt vuoden (anaalirauhsten onglmien takia), ja ihoon sillä ei ole ollut vaikutusta, eli ne ongelmat ei ehkä johdu ruoasta, tai sitten se on allerginen jollekin mitä saa, mutta en oikein usko. Se syö siis broikun siipiä luina, possun kylkirimpsut on vähän kovaa kamaa, ei oikein sulata niitä. Soseena menee sitten nk Murremixit lihaluumix sekä sikakasvismix kasvissoseen kera. (Nukalla siis ainoastaan sika ja broileri).
Kerran kokeilin poron lihaluujauhoa, nenäpäälle tuli rupea.

Mutta asiaan, se syö tosi vähän ja on ihan hirveän laiha luikku. Mutta kun ei syö.
Siipiä (aika pieniä) menee 4, max 5 kerralla. Laskin kerran että 15kg laatikossa on n. 150 siipeä (en huvikseen laskenut, mutta jakeaessani osan kaverille :lol: ) joten yksi siipi painaisi 100g. Nuka syö siis n. 400g siipiä. Ja saattaa olla ettei päivässä muuta syö, tai sitten korkeintaan puolet murremixistä, joka tekee n. 300g. Eli max 700g/pvä syö, monesti vaan 400-500g ja painaa n. 26-27 kg. Eli 2% kieppeillä, 2,5% jos syö kaikki.
Yritän siis ruokkia niin, että aamuruoka mixiä ja iltaruoka siipiä, mutta monesti jättää aamuruoan väliin, tai syö siitä vaan puolet tms.
Liikunta vaikuttaa selvästi, jos on ollut harkkaa/käyty pidemmällä mettälenkillä se syö enemmän. Luonnollista.
Eurasier urokset
Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02
Karvapallot Koheltaa
www.karvapallot.net

Marjatta
Viestit: 7
Liittynyt: 15.1.2008 11:25
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Marjatta » 3.4.2008 13:06

Kun tekee kuppiin kotiruokaseoksen ja sitten osoittautuu, ettei koiralla ole nälkä ja puolet jää syömättä, mitä teette jäljellejääneelle? Tallennatteko ruoan jääkaappiin ja annatte seuraavalla ruokintakerralla vai heitättekö pois?

Minusta kupissa on niin suurella vaivalla (ja rahallakin) tehtyä ruokaa, etten raaski heittää pois. Kun ajattelee, mitä kaikkea koira maastakin syö, niin tuntuisi järkeenkäyvältä, että sen maha kestää bakteerikkaampaakin ruokaa.

Entä kaupassa puoleen hintaan myytävät lihatuotteet (viimeinen käyttöpäivä käsillä). Ostatteko niitä ja kauanko säilytätte jääkaapissa tai pakastimessa, jos niillä ei ole heti käyttöä?

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 3.4.2008 17:33

No meillä ei ruokaa nykyään kuppeihin jää,mutta silloin kun Nelli vielä nirsoili laitoin kupin viileäkaappiin odottamaan seuraavaa ruokintakertaa.
Varsinkin jos on ronkelimpi sessu, niin äkkiä oppii et kun en syö tätä ruokaa joka ei ole mitenkään suuri herkku niin saan ensikerralla parempaa.

Joten sama eväs eteen vaan, kyllä syö jos on nälkä. Ja silloin kun ei syö on vapaus aatella, että se on annettu mikä on tarjottu...
Hyvähän se on, että osaavat säännöstellä luonnostaan syömisiänsä! :lol:

Koiran maha on yleensä hyvä kestämään kaikkea bakteeristakin... Kypsyttäväthän monet koirat puruluitaankin monta kuukautta ulkona kesällä kaivettuna esim. pottupeltoon :shock:
(Tuosta voisi Nessa-mummu kertoa lisää!)

Ja liha on koirille kelvollista kyllä vaikka olisi jo viikon yli viimmeisen käyttöpäivän! Riittää aistinvarainen tutkiminen eli ei ole limaista tai haise niin kuppiin passaa! Saattaa olla niistä jopa parempaa kun ihan tuore... :lol:

Avatar
Nessa
Viestit: 185
Liittynyt: 2.1.2006 8:47
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

ViestiKirjoittaja Nessa » 4.4.2008 9:00

juupa juu....meilläkin on outo käsite tuo että ruoka jäisi kuppiin, mummu kun on ahne :roll: ja Nessa mummu todellakin hallitsee tämän ruokansa marinointi puolen kun on kysymyksessä lohen pyrstö+selkäranka tai kalan nahka tai muu vastaava herkku. Ja voinette arvata miltä näyttää ja tuoksuu kukkapenkkiin haudattu raaka kalanruoto jokusen päivän päästä kesähelteellä :o Mutta eipä ole mummun massu sekaisin moisistakaan herkuista mennyt, mutta mua on turha tulla pusittelemaan sen aterian jälkeen :)
Ja esim. bioroskiksen levitys pihalle ja sieltä herkkujen poiminta sujuu mummolta oikein hyvin :twisted: (viimeksi eilen)
Yksi eläinlääkärin artikkeli koiran ruokinnasta on jäänyt mieleeni, hän kirjoitti siinä että jos koira syö pelkkää nappulaa niin sekin käy, jos se saisi välillä vaikka rotan raadon että vatsan bakteerikanta pysyisi hyvänä.
Koira on koira ja vatsa toimii eritavalla kuin ihmisen joten kyllä niitä lihoja voi syöttää kunhan eivät todellakaan "kävele"paketista ulos eivätkä ole limaisia. ja tietenkään mitään homeista ei tule syöttää.
Mutta sekin lienee yksilöllistä koirillakin kenen massu kestää mitäkin, meillä on mummulla rautamassu, mutta se on tosin pienestä pitäen harrastanut oma toimista marinointia :D On muuten kiva löytää kasvimaata kitkiessä porkkanapenkistä possunkorvaa ja kukkapenkistä kalanpäätä jne.....

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 4.4.2008 11:13

Meillä menee melkeen joka päivä osa Nukan ruoasta jääkaappiin odottamaan seuraavaa ateriaa, tai Jasulle seuraavalla aterialla tarjoamista. Joskus kun nirsoilevat tosissaan (jonkun lähitalon nartun juoksu) niin saattaa mennä useampikin kerta, että samaa ruokaa tarjotaan.
Eurasier urokset

Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02

Karvapallot Koheltaa

www.karvapallot.net

Avatar
Jaki
Viestit: 75
Liittynyt: 21.11.2006 12:44
Paikkakunta: Leppävirta

ViestiKirjoittaja Jaki » 4.4.2008 18:45

Hei,
Jaki on ollut ihan pennusta asti raakaruokinnalla(tosin silloin tällöin saa myös nappuloita, kun pitää niistä niin paljon). Jaki syö kaksi kertaa päivässä, aamulla yleensä broilerin siipiä ja illalla mössöä, jossa on n. puolet maksaa, naudan mahaa, lohta tai jauhelihaa. Mössöön laitan vakiona salaattia, mutta muuten vaihtelevasti kananmunia (kuorineen päivineen), herne-maissi-paprika -seospussin, omenaa, puolukoita, mustaviinimarjoja yms. Olen pyrkinyt laittamaan joka vitamiiniryhmästä jotain. Alussa tein varmaan liiankin monipuolisia mössöjä Jakille, mutta pelkäsin että koiruus ei saa kaikkea tarvitsemaansa.

Sain muuten Jakin viralliset lonkkakuvat. Jakilla on D-lonkat. Harmittaa todella paljon, kun olisin halunnut Jakia käyttää jalostukseen.

En tiedä voisiko tulos johtua ruokinnasta. Vai onko mahdollisesti saanut vääränlaista/liikaa/ liian vähän liikuntaa.

T:Elina & Jaki
Kristallikuun Oiva

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 4.4.2008 22:06

Ei lonkkatulos ole ainakaan ruokinnasta kiinni, ja muutenkin poika on vielä niin löysä ja kehittyvä, joten 3v. uudet kuvat niin tilanne saattaa olla ihan toinen.
Katoppa vaikka jalostustietokannasta AKELA VON ATTENDARA, kakarana oli D/D ja lopulta ihan kelpo B/B !

Jakilla kuitenkin selvät kakaran merkit, näkee hyvin esim. rintakehästä...

Elä hättäile...

Pojalle hali kotokennelistä!

:lol:

Annapa
Viestit: 34
Liittynyt: 19.2.2013 14:48

Re: Barf ja eurasier

ViestiKirjoittaja Annapa » 28.4.2013 23:06

Miten te aikoinaan alotitte tän raakaruokinnan? Jollain yhdellä aineella ja siitä viikottain laajennettuna seuraavalla jne vai heti ensimmäisestä viikosta lähtien monipuolisesti kaikkea? Millä ruualla aloititte ja tuliko ripulia tai oksentelua paljon? Onko vinkkejä aloittamiseen? :)
Karhunpesän Rento-Roope "Wilde" s. 16.4.2012
Karhunpesän Graniitti-Gugu "Hekli" s. 17.4.2016

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

Re: Barf ja eurasier

ViestiKirjoittaja Pörri » 30.4.2013 20:26

Meillä on Barffattu myös pitkään. Aloitettu toisen kanssa jo ihan pentuna jauhetuilla broilerin siivillä ensiksi. Mutta jos koira aikuinen niin voisi broilerin siivillä aloittaa ja sitten jollakin lihakasvissekoituksella. Vaihdettiin Pörrin kanssa kerta heitolla barfiin, vaihdoksessa ei ollut mitään ongelmia. Uloste oli jonkin aikaa limaisempaa, mutta muuten ei mitään. Jotkut kovemmat luut saattavat tehdä sen, että oksentelua tulee, sitä tulee vielä nytkin joskus (Pörrin kanssa barffattu jo 8 vuotta). :roll:


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija