Jalostusmietteitä

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Jalostusmietteitä

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 26.3.2008 18:34

Hei

Käykäähän ruotsinkielentaitoiset vilkaisemassa, jos ette jo ole käyneet.
http://www.forum.eurasier.se/viewtopic. ... 3f1c77bfab
Eksyin tuonne ruotsalaiselle eurasierfoorumille, jossa jälleen kerran päiviteltiin suomalaisten jalostukseen käyttämiä koiria. Tämä ei siis ole ensimmäinen kerta.

Itse en ole kasvattaja, enkä kasvattajaksi aio, mutta tiedän ja arvaan miten vaikeaa on saada mahtumaan samaan pakettiin kaikki toivotut ominaisuudet. Kasvattajan vastuu on kova, ja siksi mielestäni se pitäisi ottaa nyt entistä enemmän huomioon, ja ihan tosissaan alkaa pohtia missä mennään metsään.

Lonkkaviat, kilpirauhasongelma, iho-ongelmat. Meillä on ihan kamalan pieni populaatio, jonka ongelmat alkavat nyt tosissaan tiivistyä, vaikka alunperin ollaan oltu liikkeellä suht terveellä populaatiolla.

Ajatuksia?
Eurasier urokset
Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02
Karvapallot Koheltaa
www.karvapallot.net

Avatar
Elina_Takku_Vili
Viestit: 248
Liittynyt: 2.1.2006 15:22
Paikkakunta: JKL
Viesti:

ViestiKirjoittaja Elina_Takku_Vili » 26.3.2008 22:34

Muiden päivittely on aina helppoa ja hauskaa.
Valitettavasti mun mielenkiinto lopahti heti ensimmäiseen kirjoitukseen kun siellä taivasteltiin että meillä on käytetty jopa E lonkkaisia jalostukseen. Näyttäkää minulle se e-lonkkainen jota on käytetty niin kernaasti luen pidemmälle.

Mutta nyt ihan oikeata faktaa lonkista ja jalostuskoirista, vuonna 2007 suomessa syntyi 6 eurasier pentuetta joiden kaikkien vanhemmat olivat A tai B lonkkaisia. Aika näyttää parantaako tämä lonkkatuloksia merkittävästi sen syntymävuoden osalta. Vuosittaiset vaihtelut ovat 2000-luvulla olleet suuria. Jos taas katsotaan kokonaisuutta, v. 1988-2006 A tai B lonkkaisia on ollut kuvatuista 69%, C lonkkaisia 19,9% ja D tai E lonkkaisia 11,2%. Kukin voi itse käydä koiranetistä katsomassa mitkä ovat vastaavat luvut sammareilla, choweilla ja kessuilla. Lähtökohtiin nähden ei mielestäni ole nähtävissä suurta poikkeamaa huonompaan suuntaan?

Mitä tulee immunologisiin sairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, niiden diagnosointi on tullut mahdolliseksi vasta 2000-luvulla. Oikeastaan Suomessa vasta viimeisen neljän-viiden vuoden aikana. On helppo sanoa että yhtäkkiä ongelmia on paljon enemmän kuin aikaisemmin, kun aiemmin ei edes osattu diagnosoida, saati testata.

Henk. koht. minun mielestä pitkäjänteisyys ja maltti on valttia myös tässä asiassa. Eurasierin geenipooli on jo lähtökohtaisesti pieni, toivottavasti se ei enää pienene suppeakatseisten jalostusvalintojen takia.

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 27.3.2008 12:58

Elina_Takku_Ronin_Vili kirjoitti:Lähtökohtiin nähden ei mielestäni ole nähtävissä suurta poikkeamaa huonompaan suuntaan?


1990-1999:
Kuvattu 147 koiraa (synt. 373) >39,4 %
A+ B 80,2 %
C-E 19,8 %

2000-2007
Kuvattu 114 koiraa (synt. 298) > 38,3%
A+ B 53,5 %
C-E 46,5 %
Eurasier urokset

Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02

Karvapallot Koheltaa

www.karvapallot.net

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 28.3.2008 17:00

Niin kumpa olisi se kristallipallo käytössä niin olisi helppo nakki kaikkien kasvattajien valita oikeat yhdistelmät...

Koirien kasvatuksessa kun ei voi laskea 1+1=2, vaan on paljon pelinappuloita geeneissä piilossa perintönä jo sukupolvien takaa. Yleensä ne on se osa perinnöllisyyttä joka ilmenee yhditetynä toiseen kantajaa ongelmina.

Hyvä on sairauksista tiedottaa ja ongelmista puhua kunhan muistetaan että kaikilla asioilla on kaksi puolta.

Siis kasvattajien täytyy tehdä valintoja, kovia sellaisia ja aina tulos ei ole kuitenkaan toivottu.

Meidän kaikkien koirat kun ovat yksilöitä, onneksi! Ja samoilla vanhemmilla teetetty kopiopentue (ensimmäinen pentue ihan huippu!!) voi olla ihan p**kaa. Siis vaikka on yksilöillä täysin samat geenit!
( tapaus ei meidän rodusta!)

Varmasti kuitenkin meidän rodullemme suureksi eduksi on rotuyhdistyksen keräämä tietopankki yksilöistä, niiden ominaisuuksista ja periyttämisestä. (jalostustarkastus kunniaan!!)

Ja kun siihen vielä yhdityy ihmisten henkilökohtainen tietotaito ja osaaminen koirien jalostuksesta, niin luulisi järkevine valintojen tuottavan tulosta, ajan kanssa.

Yhteen hiileen puhaltamalla ja puhumalla asioista niiden oikeilla nimillä saadaan asiaa vietyä eteenpäin.


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa