Kutina

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Marjatta
Viestit: 7
Liittynyt: 15.1.2008 11:25
Paikkakunta: Helsinki

Kutina

ViestiKirjoittaja Marjatta » 11.2.2008 12:12

Hei! Hilde on 15 kuukautta vanha tyttö, joka on jo varmaan pari kuukautta rapsuttanut itseään: takajaloilla kainaloitaan ja korvantaustoja, suulla takajalkoja, hännäntyveä ja takaselkää. Hilde saattaa ulkolenkilläkin kerran pysähtyä rapsuttamaan itseään. Ensimmäisellä kerralla lääkärissä ei löytynyt mitään muuta kuin kuivahko turkki. Lääkkeeksi tuli Virbac-sampoota ja luontaistuotetta (öljytippoja niskaan). Pesu sampoolla ja ensimmäinen öljyhoito: kutina näytti lakkaavan tai ainakin vähenevän. Kolmen päivän päästä pesin uudelleen sampoolla (ohjeen mukaan). Kutina alkoi taas ja on sen jälkeen jatkunut. Pesin sampoolla vielä kerran, mutta ei mielestäni mitään vaikutusta. Ei ollut öljyhoidoillakaan. Sitten löysin hännästä ihottumalta näyttävän punaisen hilseilevän paikan. Lääkäri totesi häntärauhasessa liikaa bakteereita ja antoi antibioottikuurin. Muuten iho on näyttänyt kaiken aikaa olevan aivan kunnossa. Saimme myös ulkoloishäätöön lääkkeet varmuuden vuoksi. Lääkärin mukaan toisessa takajalassa on jo myös karvaton paikka.
Onko teidän eurasiereilla ollut tällaisia kutinoita ja mikä niihin on ollut syynä ja mikä on auttanut? Suositteletteko sampoopesuja kerran viikossa Virbacilla? Minun järkeni mukaan pesuista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä: turkki on niin paksu, ettei sitä helposti saa läpimäräksi ja jos saa, se on märkä vielä huomennakin kuivaajasta huolimatta.

Avatar
Joliette
Viestit: 436
Liittynyt: 1.1.2006 1:36
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

ViestiKirjoittaja Joliette » 11.2.2008 13:15

Onko teillä asunnossa kuiva ilma? Meillä kuiva ilma on aiheuttanut niin koirille kuin ihmisillekin ihon kuivumista -> kutisee. Asumme kerrostalossa ja näin talvella kosteusprosentti laskee jopa alle 20 % ilman ilmankostuttimia! Nyt meillä onkin ollut kaksi ilmankostutinta joka päivä päällä, näin kosteus pysyy 25-30 %:ssa.

Muita mahdollisia syitä voisi olla allergia, jollekin ruoka-aineelle tai muulle ulkoiselle asialle.

Jatkuva peseminen ei kuulosta hyvältä eurasierin paksun turkin huomioon ottaen ja peseminen kuivattaa ihoa entistä enemmän.

Netta
Viestit: 21
Liittynyt: 24.7.2006 22:11
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Netta » 11.2.2008 13:45

Meillä ollaa nyt syksystä asti kärsitty ihon kutinasta. Iho on siisti mitä nyt koira raapinut haavoja sinne, tassuihin pureskellut karvattomia kohtia ja etutassujen välistä ja kainaloista raapinut karvat lyhyeksi. Meillä on kokeiltu kaikkea mahdollista ilmankostuttimista shampoisiin ja mikään ei auttanut. Sai kuukausi sitten antibioottikuurin rikki menneeseen ihoon ja kortisoonia kutinaan. Nyt kutina on saatu kuriin. Turkki on muuten todella upeassa kunnossa eikä mitään muita oireita ole kuin tuo kutina, joten eläinlääkiri epäilee että ei olisi allergiaa. Toisaaltaan meillä koiralla on todettu ADH eli aivot ei tuota riittävästi jotain hormoonia ja sen takia koira on hirveän stressi herkkä eikä osaa lopettaa asioita. Veden juominen oli alkuun se mihin purettiin stressi ja sitä vettä meni päivässä useempia litroja ennen kuin alettiin säännöstelemään juomista. Nyt tosiaan säännöstellään juomista, niin voi olla että purkaa stressinsä tuohon raapimiseen ja jalkojen kaluamiseen. Sekin vähän epäilyttää, koska kutina kumminkin loppui kortisoonilla ja jos oli opittu juttu niin ei sitä lääkkeillä loppumaan olisi saanut. Kohta jätetään kortisooni pois ja jos kutina palaa aletaan syöttää hypo allergeeniruokaa ja katsotaan onko siitä apua.

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 12.2.2008 16:06

Stressihän voi aiheuttaa taparapsutusta yms.
Samoin kuiva huoneilma, allergiat, ulkoloiset, home, siitepölyt, hiiva.... Jos koira on hiivaherkkä, niin antibioottikuuri helposti laukaisee hiivaongelman, eli en lähtisi ensimmäisenä kokeilemaan iho-ongelmiin (jos ei ole selvää bakteeritulehdusta) antibiootteja.

Jos epäilee ruoka-allergiaa, siihen melkein ainoa vaihtoehto on eliminaatiodietti ja itse lähtisin tekemään (ja olen tehnytkin) sitä ei-nappularuoalla, vaan tuore/raakaruoalla. Jotain huonepölyjä, varastopunkkeja yms voi kai testata verikokeinkin, mutta ne ei kai ole kovin luotettavia.

Selvittämättömät kutinat on ehkä inhottavimpia oireita koiralla, ja kuulopuheiden perusteella valtavasti lisääntynyt eurasierilla. :(

Netta kirjoitti: Turkki on muuten todella upeassa kunnossa eikä mitään muita oireita ole kuin tuo kutina, joten eläinlääkiri epäilee että ei olisi allergiaa. Toisaaltaan meillä koiralla on todettu ADH eli aivot ei tuota riittävästi jotain hormoonia ja sen takia koira on hirveän stressi herkkä eikä osaa lopettaa asioita. Veden juominen oli alkuun se mihin purettiin stressi ja sitä vettä meni päivässä useempia litroja ennen kuin alettiin säännöstelemään juomista.

Jäin ihmettelemään tätä, siis ADH on antidiureettinen hormooni, joka säätelee aivolisäkkeestä elimistön nestetasapainoa, ja jos hormonin erityksessä on puutos, virtsa erittyy liian laimeana pois elimistöstä > elimistö kuivuu, jolloin nesteen tarve kasvaa, ja siis myös janon tunne.

ADHD sen sijaan on käsittääkseni keskittymishäiriö, johon ymmärrän stressireaktion liittymisen, mutta tuohon ADH:hon liittäisin kyllä tuon vedenjuomisen ihan fysiologisena tarpeena. Näin äkkiseltään ajatellen. Onko tuo ADH-puutos tutkittu kunnolla, eikö siihen pitäisi saada jotain hoitoa, muuta kuin veden juonnin estäminen??
Eurasier urokset
Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02
Karvapallot Koheltaa
www.karvapallot.net

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 12.2.2008 17:31

Kutinaa löytyy taas meiltäkin. Enpä tiedä mistä moinen on tullut. Aikaisemminhan Pörrillä oli kutinoita jotka liitettiin nautaa ja kalaan sekä nikkeliin (pitkäaikaiseen ihokontaktiin), niiden aiheuttamiin allergisiin reaktioihin. Nyt kuitenkin kutkuttaa vain ainoastaan päänseutua ja mitään tulehduksia tai ulkoloisia ei ole löytynyt. Annettiin kortisonia, ulkolois-lääkitys ja kun kortisoniannos vähennettiin palasi kutina taas takaisin. Lääkäri ehdotti antibioottikuuria, josta kieltäydyin, kun ei löydy selvää syytä niin en suostu koiralle sitä vaan varmuuden vuoksi syöttämään.
Eliminaatiodietti alkaa olemaan meille varsin hankala, koska Pörri on syönyt jo melkeinpä kaikkea mahdollista, joten ainoat mitä se ei ole syönyt olisi bataatti-strutsi yhdistelmä ja se ei nyt mun budjettiin oikein mahdu. Nyt siis mekin taas ihmettelemme mistä moinen voisi johtua tai enemmänkin mitä voisin tehdä jotta koirani ei kutisisi. Vinkkejä.

Netta
Viestit: 21
Liittynyt: 24.7.2006 22:11
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Netta » 13.2.2008 11:27

Juu se tutkittiin silloin sillä nenätestillä (en muista mikä sen testin nimi on kun tuosta on jo vuosi aikaa). Eipä nuo ole ikinä siihen mitään muuta hoitoa ehottanut ja nyt kutinan yhdeyssä totesivat vain, että voi olla ihan henkistä puoltakin tämä kutina kun ei nuo Netan aivot ihan normi tuotannolla toimi. Toisaaltaan heillä ei kyseisestä vaivasta ole paljon kokemusta ja alunperin kun asiaa alettiin tutkimaan he opiskelivat samalla aiheesta itse. Dappia meille myös suositeltiin mutta ei siitä ihmeemmin apua ollut. Itse en ole sen enempää asiaa tutkinut, vaan ollut eläinlääkärien "armoilla" ja hyvin on elämä sujunut veden säännöstelyllä. Tuota säännöstelyä perusteltiin sillä että munuaiset alkoi jo olla vaarassa liiallisen juomisen takia.

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 13.2.2008 12:38

Netta kirjoitti: Netan kanssa on ehditty kokea jo kaikenlaista kun ei ihan helpoin neiti ole ollut. Suurimpana syynä varmaankin AHD joka on ADHD lievempi muoto ja todettiin Netalla jo pentuna :shock: . Eroahdistukset ja ruokien varastelut sun muut ollaan käyty läpi, mutta pikku hiljaa neiti alkaa rauhoittua.


Kävin lukemassa teidän esittelystä, siis onko sillä AHD vai ADH, kaksi täysin eri asiaa! Tai AHD:stä en ole kuullutkaan, mutta jos se liittyy ADHD:hen, niin ei sillä sitten ole mitään tekemistä munuaisten virtasanerityksen ja nestetasapainon kanssa, ADH:lla sen sijaan suuri merkitys!

Ehdin jo melkein säikähtää, että jos ADH eikä saa tarpeeksi vettä, koska kaikki neste erittyy virtsasta ulos, niin miten käy koiran?! Jos sillä kuitenkin on tuo ADH eli nestetasapainoa säätelevä hormonieritys ei toimi, niin kipittäisin kyllä koiran kanssa pikaisesti asiantuntevalle lääkärille. :shock:

Tämä nyt vähän irtosi raiteilta...

Pörri-Tarja, eihän sen välttämättä tarvitse olla kaksi täysin uutta, vaan kunhan on kaksi mihin ei reagoi. Me aloitettiin aikoinaan ohra-possulla ja se oli ok. Meillä on nauta ja kala boikotissa, en kyllä tiedä onko se oikeasti allerginen niille, kalalla kuitenkin ilmeisesti on. Nuka barffaa broileria, possua ja vihreitä kasviksia ja pärjää sillä loistavasti!

Hiilihydraatit on oireilevalle, etenkin hiivakoiralle, pahasta, näin olen oppinut/kuullut, joten jos haluaa viljaa käyttää, niin matalan GI:n omaavia, esim kaura. Tai no, tästä en tiedä niin paljoa. :oops:
Eurasier urokset

Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02

Karvapallot Koheltaa

www.karvapallot.net

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 13.2.2008 13:37

Pörri-Tarja, eihän sen välttämättä tarvitse olla kaksi täysin uutta, vaan kunhan on kaksi mihin ei reagoi.

Joo, mutta tällä hetkellä en enään tiedä mihin ei reagoisi.
Koska nyt on mennyt jo jonkin aikaa syöden, possua, broileria, lammasta, kalkkunaa, barffaten siis. (kasviksia syö tosi vähän). Viljat meillä on ollut pannassa jo pitkän aikaa. Kun on hiivaherkkä. Nyt aloitin valkosipuli-kikhernekuurin ja lisää c-vitamiinia ja rasvaa, josko siitä olisi apua. :?

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 13.2.2008 14:00

Pörri kirjoitti:Joo, mutta tällä hetkellä en enään tiedä mihin ei reagoisi.
Koska nyt on mennyt jo jonkin aikaa syöden, possua, broileria, lammasta, kalkkunaa, barffaten siis. (kasviksia syö tosi vähän).

Onko se sitten millään parempi? Jos ruoan vaihdoista huolimatta reagoi, niin ehkä ei ole ruokariippuvaista? Onko tutkittu verikokeita? Millä lääkärillä olette käynyt, ihoexpertti vai ei? Suosittelen käymään asiantuntijalla, Saijonmaa (Mevet, YES) on vissiin alansa paras.

Pörri kirjoitti:Viljat meillä on ollut pannassa jo pitkän aikaa. Kun on hiivaherkkä. Nyt aloitin valkosipuli-kikhernekuurin ja lisää c-vitamiinia ja rasvaa, josko siitä olisi apua. :?

Ootko kokeillu maitohappobakteereja, puhdistaisi ja vahvistaisi suolistoa. Meillä on tällä hetkellä menossa tabut joissa on hiivan kasvua estävää bakteeria mukana, Colon Clear, löytyy marketeista.

Kastrointi.
Onko kilpirauhaskokeet otettu, oli vissiin just eikö?
Biotiini, e-vitamiini, omega-rasvat.
Sinkki
Onko teillä kuiva huoneilma kuten Mari ehdotti?

Nää on niin vaikeita. Onneksi musta tuntuu, että Nuka ei pahemmin kutise kuitenkaan, sille vaan tulee sit ihottumaa/hiivaa.
Eurasier urokset

Haukkunevos Jasperi 'Jasu' -99 & Harahill's Gonzales 'Nuka' -02

Karvapallot Koheltaa

www.karvapallot.net

Avatar
Joliette
Viestit: 436
Liittynyt: 1.1.2006 1:36
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

ViestiKirjoittaja Joliette » 13.2.2008 15:00

Pörri: Mainitsit nikkeliallergian? Onko kaulapannassa metallia? Tai ruokakippo metallinen? Voisiko niissä olla nikkeliä? Tuli vain mieleen, kun mietin miksi kutina on vain pään alueella. Meillä kuivahuoneilma aiheutti sen, että Mette kupsutti korvantaustoja ja niistä katkeili karvat eli tuli sellaiset "lommot" korvien taakse. Nyt ei sitä ongelmaa enää ole ollut, mutta ilmankostuttimia pitää alkaa pitämään päällä heti kun lämmityskausi alkaa eli syksystä kevääseen.

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 13.2.2008 17:34

Kaiken tuon lisäksi kannattaa puntroida sisältääkö ruokavalio tarpeeksi rasvaa, sen mahdollisimman monessa muodossa.

Ite lisäilen ötököiden ruokaan rasvaa ihan ihrarouheena, juoksevana kasviöljynä ja välillä taas kalaöljynä...

Iho kun on elimistön suurin elin. Hierarkiassa se onki sitten se viimmeinen, eli jos jokin ravintoaine on kropassa vähissä niin ensimmäisenä jakelulistalta putoaa pois iho, joka niinollen reagoi usein ensimmäisenä.

Tsemppiä salapoliisin työhön kaikille kutinoiden kanssa...

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 14.2.2008 17:27

Kiitos vastauksista ja vinkeistä.

Tutkittu on sen verran, että hiivaa ja ulkoloisia ei löytynyt. Korvat, silmät puhtaat. Aikaisemmin on tutkittu noita allergioita, nyt ei sen enempää. Käyty vaan ihan tavallisella ell. Nyt varmistellaan nenäpunkin poisto.

Mikään ruoka ei selkeästi aiheuta oireita tai joku toinen helpottaisi. Itse en usko tämän nyt olevan ruokapohjaista.

Kilpirauhasen toiminta tutkittiin, joo ja ei ollut mitään ongelmaa.

Nikkeliä ei ole, kipot on muovia tai keraamisia.

Koiruus saa öljyjä, rasvaa, olen lisännyt rasvaisia lihoja, lammasta ja sikaa sekä broileria. Joten niistä ei pitäisi olla kiinni. (lisään rasvanmäärää aina talvikautena)

Kutinan rajoittuessa vain päänalueelle ei oikein tahdo löytyä mitään mikä nyt kertoisi selvästi mistä tuo johtuu. Voisiko kuiva huoneilma aiheuttaa kutinan vain johonkin osaan kehosta? Sitä pitää kokeilla varmaan tuota ilmankostutinta.

Avatar
Leena
Viestit: 26
Liittynyt: 16.1.2006 19:53
Paikkakunta: Hämeenkoski
Viesti:

ViestiKirjoittaja Leena » 14.2.2008 18:26

Pistänpä minäkin lusikkani tähän soppaan ja kerron yhden tarinan mikä tapahtui kaverilleni. Elikkä kaverilla on pari rotikkaa joista toinen herkistyi jollekin ja alkoi oireilla pahasti. Koiran korvalehdet turposi ja kutisivat ja loppujen lopuksi valuivat visvaa. Koira söi useamman vuoden kortisonia, ollen välillä parempi ja välillä huonompi. Kokonaan kutinaa ei saatu pois kuitenkaan. Kaverini pohti useamman kerran jo koiran lopetustakin. Ja toinen koira ei oireillut millään tavalla.
Sitten kaverilleni tuli elämänmuutos ja ostivat omakotitalon, he asuivat sitä ennen rivitalossa. Ei mennyt kuin pari viikkoa ja lääkitystä sai huomattavasti vähentää, ja siitä pari viikkoa eteenpäin niin lääkitys lopetettiin kokonaan. Koira oli täysin terve :D .
Jälkeenpäin selvisi että heidän rivitaloasunnossaan oli hometta. Ja koira oli sille allerginen. Koira eli vielä monta onnellista vuotta ilman minkäänlaista lääkitystä. Eli näin nämä asiat on tosi pienistä asioista kiinni. Ja toinen koira vaan on niin paljon herkempi tietylle asialle kuin toinen. Mutta toivottavasti Pörri ja muut kumppanit jaksaa taistella allergioiden ym. asioiden kanssa. :D

Avatar
Pörri
Viestit: 187
Liittynyt: 1.1.2006 19:46

ViestiKirjoittaja Pörri » 18.2.2008 0:04

Moi
Hermot meinaa kyllä jo mennä. Tuota home asiaa olen kyllä miettinyt, mutta koska itse olen vahvasti homeelle allerginen niin enpä usko, että sitä on tässä kämpässä. Itse saan nimittäin astmaattisia kohtauksia viimeistään vuorokauden kuluessa homekämpässä oleskelussa. Mutta voihan se olla että tässä asunnossa on jotakin muuta mikä aiheuttaa tuon herkistymisen. ollaan muutettu tänne vasta viime vuoden elokuussa.

Nyt on kuitenkin hakusessa se oma pikku mökki, jossa Pörrilläkin olisi mahdollisuus olla ulkona enemmän kuin nykyisin. Toivottavasti sellainen löytyisi ja olisi vielä oikeassa hintahaarukassakin.


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija