Punkki/ötökkäsuojat

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Avatar
Heidi
Viestit: 61
Liittynyt: 8.1.2006 21:53
Paikkakunta: Oulu

Punkki/ötökkäsuojat

ViestiKirjoittaja Heidi » 20.6.2006 16:40

Taas on tullut tämä kesän tympein asia eli punkit ja muut öttiäiset ( :evil: )ajankohtaiseksi. Meidän pihapiirissä näitä pieniä surisevia "kavereita" on iltaisin melkos runsaasti ja punkkikin oli kerennyt tarrata lähellä asuvan tuttavamme lapsen päähän , eli niitäkin pitää etsiskellä karvojen seasta.

Saanakin joka rakastaa ulkona oloa, tuli eilen illalla vaudilla sisälle läpsien tassulla mäkäröitä pois kuononpäästä, ja Ellun mahan alusessa on ikävän näköisiä punaisia puremajälkiä :(

Käytättekö te mitään ötökkäsuojia korillanne? Minkä merkkisiä? Haittavaikutuksia? Ym..
Tuulisenrannan Suhina Saana -04

Jami
Viestit: 236
Liittynyt: 2.1.2006 21:52
Paikkakunta: Hml

ViestiKirjoittaja Jami » 20.6.2006 21:38

Meillä käytetään exspot-tippoja. Tähän mennessä ei ole ainakaan vielä ole löytynyt ensimmäistäkään ötökkää turkista eikä iholta.
Haittavaikutuksia ei ole kahden kuukauden aikana ollut. Mutta saattaa aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa ja karvanlähtöä tipan antokohdassa saattaa esiintyä. Lihasten vapinaa, kouristuksia ja häiriöitä lihasten liikkeiden yhteistoiminnassa saattaa esiintyä.

Avatar
Joliette
Viestit: 436
Liittynyt: 1.1.2006 1:36
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

ViestiKirjoittaja Joliette » 20.6.2006 21:42

Onkos kellään palstalaisella kokemusta luonnollisista karkotteista...? En halua koiriini myrkkyjä laittaa (Frontline, Exspot), joten sen takia ei ole tullut juuri mitään käytettyä (jotain itikkasumutetta, mutta en muista nimeä nyt). Tällä hetkellä meillä ei ainakaan punkeista ole ollut ongelmaa, mutta jos tulevaisuudessa tulee eteen tai jossain retkellä jonnekin heinikkoon tms. Itikat kiusaa koiria jonkin verran, mutta ei onneksi ongelmaksi asti.

Avatar
helena
Viestit: 124
Liittynyt: 1.1.2006 19:36
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja helena » 21.6.2006 0:11

Hei!
Meillä on ollut käytössä Expotit melkein joka kesänä. Retkeilemme sen verran rannikolla, että punkkeja mukaan tarttuu ihan väkisinkin, joten tällä enimmät on pystytty välttämään. Punkkikausi täällä alkaa jo vappuna (joka vuosi vappuretkeltä yleensä saadaan se eka punkki ja sit expotit niskaan) ja päättyy vasta syyskuussa. Meillä Expottien väli on yli 1,5kk eli en uusi 4 viikon välein, vaikka valmistaja uusimista tällä syklillä suositteleekin.

Meillä Expotista ei ole tullut sen ihmeempiä reaktioita.
Minnin ollessa nuorempi kokeilin aluksi myös yrttipantoja yms. muita luonnollisempia karkotteita, mutta ainakaan meillä näistä ei ollut juurikaan mitään hyötyä. Meillä ei toiminut myöskään Scalibor-panta yhtä hyvin kuin Expot. Tiineelle nartulle ei Expotia muistaakseni saa käyttää.

Mielestäni Expotista ei ole ollut mitään huomattavaa hyötyä itikoita vastaan. Joskus olen Minnille kokeillut myös hyttysmyrkkyjä (koirien omia sekä myös lapsille käytettäviä) kun olemme olleet kesällä Lapissa ja itikoita ja mäkäräisiä on ollut valtavat määrät. Kuonon päälle pikku sipaisu ja tyttökoiralla myös paljaaseen mahaan, jotta mäkäräiset eivät pure mahaa ihan verille. Koiran ei pidä tietenkään antaa nuolla hyttysmyrkkyjä pois.

Vinkkinä myös niille, jotka suunnittelevat matkustavansa koirien kanssa - Esim. Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa on punkkeja huomattavan paljon enemmän ja matkaan kannattaa varustautua jollain punkkisuojalla. Myös isoihin näyttelyihin mennessä suojasta voi olla hyötyä, sillä yleensä Expot (ja vastaavat muut tuotteet) suojaavat myös kirpputartunoilta. Ja kuuleman mukaan esim. Keski-Eurooopasta voi bongata mukaansa myös ikävämpiä punkkiversioita eli matkoille kyllä kannattaa suojautua.

t. Helena & kuumuudesta läkähtyneet koiruudet

Avatar
Jasu-Sari
Viestit: 245
Liittynyt: 2.1.2006 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jasu-Sari » 21.6.2006 10:13

Me kuulutaan myös Exspotin käyttäjiin. Juuri sain laitettua pojille mömmöt niskaan, kun sain ne lopultakin pestyä. Yleensä laitan ensimmäisen annokseen jo toukokuussa, mutta nyt vähän venyi. Jasulla ehti jo yksi punkki olla kiinni (ja tiedä kuinka monta muuta, joita en ole nähnyt/löytänyt)
Juhannus ollaan aina sellaisessa saaressa, mikä kuhisee punkkeja. Ilman myrkkyjä saan keräillä punkkeja kymmenittäin koirista saaressa käymisen jälkeen, eli mielummin myrkyt kun punkit koirissa, veneessä ja ihmisissä. Minun kuulemien puheiden mukaan yrttipannat sun muut ei auta mitään, tiedä sitten, en ole kokeillut.

Exspot saattaa tosiaan aiheuttaa voimakkaita kutinareaktioita, mitkä eivät ole ilmeisesti edes mitenkään harvinaisia. Meillä ei onneksi sellaista ole ilmennyt. Ja minä en myöskään uusi ihan niin usein kun ohjeissa, viime kesänä taisin laittaa vain 2 kertaa.

Exspot: Punkkien, täiden ja kirppujen torjunta koiralla.
http://spc.nam.fi/vetspc/e/227513.xml?T ... plate.html

Joku aika sitten kuulin sellaisesta myrkystä kun Bayvantic, ja lääkelaitoksen sivujen mukaan se tehoaa myös hyttysiin yms öttiäisiin. Ymmärtääkseni tuo on reseptilääke.

Bayvantic:

Valmiste toimii karkotteena punkkeja, hietasääskiä sekä hyttysiä vastaan estäen näitä tarttumasta koiran ihoon ja imemästä tämän verta. Tätä kautta loisten mahdollisesti kantamien sairauksien (esimerkiksi borrelioosin, riketsioosin, erlichioosin ja leishmaniaasin) tarttumisriski vähenee.

http://spc.nam.fi/vetspc/b/856157.xml?T ... plate.html

Avatar
Cata-Bacchus
Viestit: 132
Liittynyt: 1.1.2006 17:18
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Cata-Bacchus » 21.6.2006 10:48

Meillä käytetään Scalibor-punkkipantaa jo ainakin kolmatta vuotta ja punkit ovat pysyneet poissa eikä sillä ole mitään haittavaikutuksia. Panta on kaulassa koko ajan, yötä päivää.
”Heiluva häntä on vilpittömämpi kuin ravistava käsi.”

Avatar
Heidi
Viestit: 61
Liittynyt: 8.1.2006 21:53
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Heidi » 21.6.2006 10:59

Tuo Exspotin käyttö hieman arveluttaa, meinaan jos tuo kutinakaan ei ole mikään harvinainen sivuvaikutus. Eläinkaupassa juttelin myyjän kanssa ja hänkin sanoi exspotin sivuvaikutuksia aika suuriksi. Miten tuo Scalibor-punkkipanta vaikuttaa muihin ötököihin? Eläinkaupassa katselin jotain pantaa, nimeä en muista se oli muistaakseni sekä punkeille että muille öttisille ja sitä pidettiin myös aina kaulassa.
Tuulisenrannan Suhina Saana -04

Avatar
Tuulisenrannan Eija
Viestit: 489
Liittynyt: 1.1.2006 13:33
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

ViestiKirjoittaja Tuulisenrannan Eija » 21.6.2006 11:38

Minä itte käytän noille expottia. Lievää kutinaa on ollu sen 24 tunnin aikana,
mut ei muuta onkelmaa.

Mulla on ny Ronja täällä hoidossa ja sillä on punkkipanta (kait joku yrittipanta).
Arvatkaas kenellä on järkky päänsärky?? Tuo haju on jotain
aivan kauhiaa.

Aikoinaan laitoin Pepen vatsan karvattomiin kohtiin karmolistippoja, ku oltiin
Rovaniemen näyttelyssä ja siellä mäkäräiset piiritti.
Pepe säilyi silloin aika vähällä verrattuna muihin.
Eukut Tilta s. 16.9.-01, Jehu 2.6.-09, Assi 7.12.2012
Dona 12.2.1999 - 7.1.2011
Pepe 1.5.1993 - 24.5.2006

Tuulisenrannan turinat, Kuvat ja blogi

Avatar
Heidi
Viestit: 61
Liittynyt: 8.1.2006 21:53
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Heidi » 21.6.2006 12:08

No ei sitten hyvältä kuulosta tuo pantakaan. Tietentahtoen en ittelleni enää pääkipua halua kun se muutenkin vaivaa tasaseen tahtiin :( Mutta niitäkinhän on eri merkkejä.. Mutta miten koiruus sitten antaa pannan itte olla jos se haisee omistajallekkin? Ja eikö se häiritse koiraa? Varsinkin jos ei ole tottunut pitämään pantaa pitkiä aikoja kaulassa.
Tuulisenrannan Suhina Saana -04

Avatar
Joliette
Viestit: 436
Liittynyt: 1.1.2006 1:36
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

ViestiKirjoittaja Joliette » 21.6.2006 14:15

Ulkomaalaiselta eurasierlistalta muistan lukeneeni eräästä tapauksesta, että eurasierille annettiin juuri joku myrkky-punkkikarkote (en muista merkkiä) ja se sai siitä niin voimakkaan reaktion, että koko koiran iho oli kutiseva ja punoittava. Nuo myrkyt kun ei lähde pesussa pois, niin koira sitten joutui kärsimään epämukavaa olotilaansa useita viikkoja, ennen kuin aineen vaikutus lieveni. Pesivät silloin koiraa käsittääkseni useita kertoja viikossa, joka tietysti vähän auttoi siihen, että aine lähti nopeammin pois. :(

Avatar
Elina_Takku_Vili
Viestit: 248
Liittynyt: 2.1.2006 15:22
Paikkakunta: JKL
Viesti:

ViestiKirjoittaja Elina_Takku_Vili » 21.6.2006 15:25

Meillä Takulla on pakko olla exspot tai vastaava, se kun tönkii joka risukon ja juoksentelee muutenkin pelloilla ja pusikoissa. Vaikka sillä on niskassa aine silti tulee joskus punkkeja päähän, pelkästään euw viikonloppuna löysin päästä 2 melkein täysin pullistunutta ja yhden pienen.
Vililtä ei ole vielä tietääkseni löytynyt punkkeja.
Ronsku syö valkosipulia jatkuvasti ja sillä oli viime kesänä ehkä 2 punkkia ja tänä kesänä ei vielä yhtään.
Takku on meidän kyllä meidän perheen punkkimagneetti.

Avatar
Cata-Bacchus
Viestit: 132
Liittynyt: 1.1.2006 17:18
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Cata-Bacchus » 21.6.2006 16:37

Scalibor ei haise miltään. Joskus meillä on ollut vihreä yrittipanta ja se kyllä ens alkuun haisi, mutta piti kyllä myös punkit poissa.

Ainakin villakoirat ovat helposti saaneet exspotista oireita, joten en ole uskaltanut kokeilla kenellekään.

Joku on väittänyt, että valkosipulikin auttaisi :roll:
”Heiluva häntä on vilpittömämpi kuin ravistava käsi.”

kati_bluecreeks
Viestit: 171
Liittynyt: 3.1.2006 1:27
Viesti:

ViestiKirjoittaja kati_bluecreeks » 21.6.2006 18:55

Meillä ei käytetä mitään karkotteita. Ulkomaan näyttelyreissuille olen muistaakseni laittanut Frontline paikallisvaleluliuosta, ikäviä tuliaisia välttääkseni eikä ole ollut sivuvaikutuksia.
Kati Kuula
| kennel Blue Creek's

Jenni&Sulo
Viestit: 174
Liittynyt: 1.1.2006 18:20

ViestiKirjoittaja Jenni&Sulo » 21.6.2006 19:43

Sulolla on tällä hetkellä käytössä se vihree yrttipanta, en muista merkkiä. Ostin eläinkaupasta ja pitäis tehota punkkeihin ja muihin öttiäisiin...

Yhen punkin löysin Sulolta päästä mutta panta oli ollut vasta kaks päivää.
Nyt en oo löytäny punkkeja eikä oo pahemmin kyllä itikat eikä mäkäräisetkään Suloa häirinny.

Alussa panta haisi aika voimakkaalle mutta nyt ei enää niin paljon vaikka on yötä päivää kaulassa.

Avatar
MonsieurMosse
Viestit: 114
Liittynyt: 3.1.2006 8:40
Paikkakunta: Kouvola

PUNKEISTA

ViestiKirjoittaja MonsieurMosse » 22.6.2006 7:54

Mossella on myös käytetty expottia. En ole huomannut mitään sivuvaikutuksia. Mossen kyllä punkit käy hanakasti kiinni, kun nuohoaa kaikki heinikot ja risukot lenkkipolkujen reunoilla ja etenkin mökillä. Tänä vuonna huomasin että kun expot oli laitettu niin vielä muutama punkki löytyi senkin jälkeen. Ilmeisesti kestää muutaman päivän ennenkuin aine leviää laajemmalle ruhoon. Onneksi Mosse ei mene uimaan, muuten saisi ainetta olla laittamassa jatkuvasti. Ainakin me aiomme käyttää ko ainetta jatkossakin.

Arja ja Mosse


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija