kilpirauhasongelmasta ja kuulumisia

Kysymyksiä ja keskustelua eurasierin hoidosta
Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

kilpirauhasongelmasta ja kuulumisia

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 3.6.2006 16:48

Eli olemme palanneet linjoille...
Ja Nallella on päällä vahva kilpirauhasen vajaatoimintaepäily.
Sitä miettiessäni olen funtsinut että olisi kiva saada asiasta lisää tietoa siltäkin kannalta kun pentusia meidänkin kenneliin taas joskus tupsahtaa.
Onko siitä kenelläkään tiedossa tutkimuksia esim. perityvyydestä yms.?

Tällähetkellä olemme homeopaattisella lääkityksellä jonka toivomme potkivat lisäkilpirauhasta vielä käyntiin mutta jos siitä ei apua syksyyn mennessä niin sitten täytyy mennä lääkäriin ja otattaa verikoetta lääkitystä varten.

Kuitenkin me aloitamme kokeilemalla kevyempää vaihtoehtoa,itsekkin kun olen vaihtoehtoishoitojen edustaja.

Jotenkin vierastan niin kovasti ajatusta siitä että koira olisi jatkuvalla lääkityksellä että ei se ensimmäinen vaihtoehto ole mutta toki asioiden niin vaatiessa aloitamme lääkityksen.

Alunperin menimme käymään Marjutin luona Hoitotupa Apilassa nuiden jokseenkin lisääntyneiden kohtausten vuoksi.
(onko epilepsiaa vai johtuuko sekin kilpirauhasesta, mene ja tiedä?)
Marjuttikin tiesi että kovasti moinen riesa rodulla lisääntyy.

ja koitetaan hoitaa nyt kokonaisuutena ja kattoa kuinka mieskoira siihen reagoi.

No jopa lähti juttu alkuperäisestä aiheestaan...

Eli miksi ja mistä nyt eukuille pukkaa näin kovasti kilpirauhasesta johtuvaa ongelmaa.

Toki aivan selvästi kun jälkiä seuraa on varmasti terveyskartoituksia lukeneetkin huomanneet että vuosia sitten kun koiria oli vähän niin tiettyihin linjoihin kovasti tauti keskittyy, mutta piittaako siitä kukaan vai onko tämä joku hälläväliäjuttu??

Että olisiko siitä kohta aihetta tehdä jalostukseen vaikutava sairaus, kun koiran elämään vaikuttaa paljon enemmän kun esim. d-lonkat toki nyt en puhu nivelrikkoisesta...

Onko kerhossa esim. ollut keskustelua jalostustoimikunnalla?

Avointa keskustelua...

kati_bluecreeks
Viestit: 171
Liittynyt: 3.1.2006 1:27
Viesti:

ViestiKirjoittaja kati_bluecreeks » 3.6.2006 19:31

Vastaan nyt jalostustoimikunnan puheenjohtajan ominaisuudessa kuin myös henkilökohtaisesti.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa kuten muitakin terveyteen ja luonteeseen liittyviä seikkoja kartoitettiin vuonna 2004 tehdyllä kyselyllä eurasier-omistajien keskuudessa. Tuloksista on kirjoitettu lehdestä ja ko. sairaudesta sanotaan eurasierin tulevassa, uudessa jalostuksen tavoiteohjelmassa (joka on käsitelty SSKY:n hallituksessa, Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa ja nyt myös Kennelliiton hallituksessa, jälkimmäisen lausuntoa uuden jto:n hyväksymisestä minulla ei ole vielä käsillä, jto on luettavissa kerhon sivuilla) seuraavaa:

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Vuoden 2004 terveyskyselyn mukaan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa 5,9 % koirista eli vastanneista 5 yksilöä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei haittaa koiran normaalia elämää, jos lääkitys on kunnossa. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa ei tule käyttää jalostukseen, ja koska rodulla on mahdollinen perinnöllinen alttius sairastua tietoon tulleiden tapausten perusteella, tulee myös sairaan yksilön jälkeläisten jalostuskäyttöön suhtautua varauksella. Koska sairaus yleensä puhkeaa suhteelliseen myöhään, tulee jalostuskäyttöä siirtää kunnes koira on yli 2-vuotias. Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaa liian vähäinen kilpirauhashormonin erittyminen. Jos vika on kilpirauhasessa, puhutaan primaarista hypotyreoosista ja jos vika on aivolisäkkeessä, kutsutaan sairautta sekundaariseksi hypotyreoosiksi. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisimmät oireet ovat koiran tylsyys ja haluttomuus, koiran aineenvaihdunta hidastuu. Lisäksi usein koira myös lihoo ja saa erilaisia iho-oireita, esim. turkki huononee ja iho hilseilee. Kilpirauhasen vajaatoiminnan periytyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta taipumus sairaudelle periytyy.

Ja ote jo kauemmin olemassa olevista jalostussuosituksistamme:

Koiraa, joka todistetusti sairastaa jotakin perinnöllistä sairautta, kuten haiman vajaatoimintaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, epilepsiaa tai jotakin muuta sisäelinsairautta, ei saa käyttää siitokseen. Sama koskee koiraa, jonka jälkeläisissä on todettu em. sairauksia.

Tähän voisi lisätä myös koirat, joiden vanhemmissa on todettu ko. sairaus pentujen jälkeen. Riippuen, onko sairaus todettu nuorempana vaiko vaikkapa 10 v. Onko kyse silloin enää perinnöllisyydestä/perinnöllisestä taipuvaisuudesta vai ei. Olemme suosituksissa luokitelleet tällä hetkellä kilpirauhasen vajaatoiminnan perinnölliseksi sairaudeksi, koska rodulla on mahdollinen perinnöllinen alttius sairastua.

Suositus on täysin samalla viivalla esimerkiksi lonkka-suositusten kanssa, kyse ei ole siis mistään hälläväliä asiasta yhdistyksen puolelta. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että koiran arkielämää haittaavat viat ja sairaudet ovat vakavampia kuin ne, jotka eivät haittaa sen jokapäiväistä elämää. Sairauksia ja vikoja luokitellaan myös tällä asteikossa eri roduissa, ja näin niitä on kommentoitu myös eurasierin jto:ssa vaikka mitään arvotusta ei olekaan suoranaisesti jalostuksen kannalta tehty - koko kirjo on otettava huomioon, sillä yhteen asiaan tuijottamalla saadaan harvemmin mitään hyvää aikaan kokonaisuutena.

Eli summa summarum voisi sanoa, että asia on hyvinkin tiedossa, huomioitu ja kartoituksen alla edelleen. Jalostustoimikunnalla on kyselyssä mainittujen tapausten lisäksi tiedossaan pari muuta tapausta, eri-ikäisiä koiria, ja kilpirauhasen vajaatoiminta lienee ylipäätänsä eniten keskusteltuja aiheita keskuudessamme viimeisen vuoden aikana.

Keski-Euroopassa sairaus on myös tunnettu rodussa, vaikka mitään tilastoja (tuskin) on saatavilla. Jotain kertonee kuitenkin se, että määrätyissä maissa ja yhdistyksissä jalostukseen käytettäviltä koirilta vaaditaan testaus sekä kilpirauhasen että haimanvajaatoiminnan varalta. Miksipä näin olisi, jos ko. sairauksia ei esiintyisi.

Yksittäisten kasvattajien toimiin yhdistys ei pysty puuttumaan muuta kuin suosituksin, jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee niiden tietojen valossa, joita heillä on ja joita on saatavissa jalostustoimikunnalta. En usko, että alkuaikoinakaan kukaan ehdoin tahdoin yhdisti linjoja, joissa on mahdollisesti taipuvaisuus periytyvyyteen. Ja esimerkiksi Ruotsiin aikuisena menneistä tuonti- ym. koirista tuskin saadaan koskaan tietoa, todettiinko niillä jotain sairauksia myöhemmällä iällä vai ei.

PON:ien sivuilla on ollut muistaakseni juttua enemmänkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, nyt en sitä juuri löytänyt muuta kuin jalostusvaatimuksissa mainitut tutkimusvaatimukset. Luultavasti heidän tulevassa jto:ssa asiaa on käsitelty laajemminkin, koska rodussa sairautta todistetusti tavataan.

Toivon Nallelle pikaista tervehtymistä, eli kuntoon pääsemistä keinolla tai toisella. Mitä tulevaisuuteen tulee eurasierin osalta, en vielä näe välttämättä tarpeellisena lisätä tutkimussuositusta jalostukseen käytettäville koirille, paitsi tietysti niille, joiden lähisukulaiset ovat sairastuneet (vanhemmat, jälkeläiset, sisarukset) jos tällaisten koirien jalostuskäyttöä harkitaan. Näissäkin tapauksissa tulee huomioida millaisia tutkimuksia niille tehdään ja mitä arvoja niistä saadaan selville, vrt. PON:ien suositukset http://www.pon.fi/jalostus.htm etenkin jos käytössämme olisi vastaavat tutkimustulokset sairastuneista koirista, myös muualta kuin Suomesta.

Asiaa sivuaa alkusyksystä toteutettava kasvattajakysely, jossa kasvattajien toivotaan raportoivan jalostustoimikunnalle kasvateissaan todetut viat ja sairaudet. Toivomme avoimuutta tässäkin kyselyssä ja aktiivista osanottoa. Rotumme parhaaksi.

Henkilökohtaisesta kokemuksesta voisin lisätä vielä, että 10 pentuetta kasvattaneena tietooni on tullut tänä keväänä ensimmäinen kilpirauhasenvajaatoiminta -tapaus. Ko. koira täytti toukokuussa 7 v. ja tähän päivään mennessä ei sen jälkeläisillä, sisaruksilla, niiden jälkeläisillä tai emällä ole mitään merkkejä sairastumisesta. Lopulliset (?)johtopäätökset taipuvaisuudesta periytyvyyteen tässä tapauksessa voitaneen vetää vasta vuosien kuluttua.
Kati Kuula
| kennel Blue Creek's

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 4.6.2006 12:10

Hyvä kuulla että asiaa on enemmältikkin huomioitu.
Tämmöiset kun tulee enemmän ajankohtaiseksi kun ongelmaa sattuu omalle kohdalle.
Ja suurin hankaluus varmaan kilpparissakin on vielä se tiedon puute eli mikä on esim. perinnöllistä ja mikä ei.
Kevein mielin ei varmaan kukaan eukkuihminen ota sitä asiaa että yleisten sairausten listaan tulisi yhtään lisäystä.
Ongelmahan vaan on siinä että kun tulokset esim. eri linjojen yhditelmistä tulevat tutkintakuntoon vasta noin 10 vuoden päästä...
Kunhan ei silloin olisi myöhäistä!

Ja jos joskus tilanne menee siihen että testien käyttö todetaan tarpeelliseksi niin onhan se kasvattajille uusi haaste ja pakottaa miettimään asiaa toiseltakin kantilta.

Surullista katsottavaa on ollut seurata ystävien kautta esim. PorVesikoirilla silmäsairauden "räjähtämistä käsiin".
Sielläkin dna-testit käytössä niin saadaan selville haluttaessa myös taudin kantajat jotka salakavalasti periyttää mutta eivät koskaan itse sairastu näkyvästi.

Mielestäni on hyvä jos terveyskartoituksia tulee esim. kasvattajille jotta tietoja saadaan kerättyä ja ne olisivat avoimesti käytettävissä silloin kun omia yhdistelmiä alkaa funtsia.

Ja mitenkään en tarkoittanut sitä että joku olisi aikoinaan tai nykyään tietentahtoen viljellyt kilpirauhasongelmaa, vaan ihan sama kuin nallellakin tässä iässä puhkee voisi taka olla jo vaikka kuinka monta astumista monessa maassa ilman tietoa sairaudesta, mutta silti en voisi lähteä kaikkia nallen jälkeläisiä ampumaan kuulaa kalloon vaan ongelma ja vastuunkanto jäisi täysin jälkeläisten omistajille.

Muistaako joku minkä on eukulehden numero jossa kilpparista on enemmän ollut...
Voisin kaivella arkistoja! :roll:

T:Taru ja mm. tietokonemekaanikko Ilona joka viimmeyönä pätki modeeminjohdon n. 3cm paloihin :shock:

kati_bluecreeks
Viestit: 171
Liittynyt: 3.1.2006 1:27
Viesti:

ViestiKirjoittaja kati_bluecreeks » 4.6.2006 12:42

Mulla ei ole nyt lehtiarkistoa käsillä, mutta esim. päätoimittajamme Mari varmaan saa katsottua missä numerossa yhden sairastuneen koiran omistaja kirjoitti kilpparista.
Kati Kuula
| kennel Blue Creek's

Avatar
Tuulisenrannan Eija
Viestit: 489
Liittynyt: 1.1.2006 13:33
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

ViestiKirjoittaja Tuulisenrannan Eija » 4.6.2006 22:10

Eurasier Uutiset 1/2005
Eukut Tilta s. 16.9.-01, Jehu 2.6.-09, Assi 7.12.2012
Dona 12.2.1999 - 7.1.2011
Pepe 1.5.1993 - 24.5.2006

Tuulisenrannan turinat, Kuvat ja blogi

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 5.6.2006 10:34

Tänks!
Alan penkomaan laatikoita... :lol:
joita muuton jäljiltä vielä muutama!

Avatar
Cata-Bacchus
Viestit: 132
Liittynyt: 1.1.2006 17:18
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Cata-Bacchus » 8.6.2006 10:01

Nyt en ymmärrä, miksi täytyy kokeilla homeopatiaa (joka ei taatusti tule halvemmaksi kuin thyroxin-lääkitys, meillä vajaa 2 kk maksaa 8 eur), etkä käy jo nyt verikokeessa!
”Heiluva häntä on vilpittömämpi kuin ravistava käsi.”

Avatar
Tuulisenrannan Eija
Viestit: 489
Liittynyt: 1.1.2006 13:33
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

ViestiKirjoittaja Tuulisenrannan Eija » 12.6.2006 19:35

Jos on epäilys niin kyllä testit kannattaa teettää ainakin tietää sitten
varmasti mitä lääkitään.
Eihän sun ole pakko heti sitä thyroksiinia alottaa, mutta kyllä varmuus
asiasta olisi ensin saatava.

Eelassa tutkimus on muistaakseni 80 euron paikkeilla.... tosin tää on
hataraa tietoo. Pitää kontrolli käydä loppukesällä sit tiedän tarkemmin.

Minähä olin pitkään täysin hakoteillä ja samoin eläinlääkärit tuon Donan
sairauden suhteen. Donahan oli jo ihan kylmä (eli kävi aivan kuoleman
porteilla) ku vihdoin diagnoosi ja lääkkeet saatiin. Mulle se oli todella huojentava.

Nyt on meillä virkee "maatuska", tällähetkellä haaveilee mieskoirista,
ku juoksu alkaa olee parhaimmillaan.
Eukut Tilta s. 16.9.-01, Jehu 2.6.-09, Assi 7.12.2012
Dona 12.2.1999 - 7.1.2011
Pepe 1.5.1993 - 24.5.2006

Tuulisenrannan turinat, Kuvat ja blogi

Avatar
kristallikuun
Viestit: 191
Liittynyt: 2.1.2006 16:41
Paikkakunta: Haukipudas
Viesti:

pikkuisen päivitystä asiaan...

ViestiKirjoittaja kristallikuun » 2.9.2006 16:06

Eli terkut täältä Haukiputaalta!! :lol:

Ja nyt tilanne Nallen osalta on se että kun syötin homeopaattista 2 eri ainetta joista toinen oli niihin epileptisiin kohtauksiin joita tuli siis jo toisinaan 2 kertaa viikossa ja toinen oli aktivoimaan laiskahkos kilpirauhasta, niin kohtaukset loppuivat!!
Eli nyt 3 kk kokonaan ilman kohtauksia ja komeaa karvaa pukkaa koko koira, niin kaulukseen ja häntäänkin joka oli jo aikamoinen suti! :shock:

Toki ikäkin tekee tehtäväänsä, harvoimpa näkee vanhemmilla erityisesti uroksilla kovinkaan kummosta huiskaletta perseen päällä...

Eläinlääkäri totesi pojan olevan siinä kunossa kun rokotuksilla käytiin että ei hänen mielestä tarpeen nyt ottaa mitään kokeita, jos tilanne säilyy entisellään ja herra mennä kouhkalehtaa akkojen kanssa kun mikäkin...
Perinteistä hierontaa,refleksologiaa ja horstmanterapiaa kylläkin jatkan sille noiden kireiden sisäreiden lihasten vuoksi.

Pikkuisen vaan oli muten loukkaantuneen näköinen kun huomasi nellin masun kasvavan, ajatteli varmaan et voi piru minkä taas teki.
Ja muisteli viimmekesän hulinaa... :lol:

Avatar
Cata-Bacchus
Viestit: 132
Liittynyt: 1.1.2006 17:18
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Cata-Bacchus » 5.9.2006 12:54

Ihana kuulla, että Nalle voi hyvin ja Nelli paksusti! :lol:
”Heiluva häntä on vilpittömämpi kuin ravistava käsi.”


Palaa sivulle “Ruokinta, terveys ja turkinhoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija